Sommaröppet på kraftverken

  • Vattenkraftverket Olidan i Västergötland.

  • Fisktrappan i Stornorrfors i Västerbotten.

  • Vindkraftparken Näsudden på södra Gotland.

Vill du veta hur det egentligen går till att göra el? Tycker du om att besöka historiskt intressanta byggnader? Eller vill du åka till ett utflyktsmål med många aktiviteter för barn? Du är välkommen att besöka Vattenfalls anläggningar i sommar. Alla våra aktiviteter är kostnadsfria.

Här kan du läsa mer om vilka anläggningar som är öppna. Vi ses i sommar!

Våra besöksmål – från söder till norr

Halland: kärnkraftverket Ringhals

Ringhals har många spännande och lärorika aktiviteter för alla åldrar, som till exempel åktur med eltåget, guidad visning, besök i kontrollrumssimulatorn och konstvandring.

Ringhals sommarsida


Västergötland: vattenkraftverket Olidan

Olidan i Trollhättan invigdes 1910. Det är Sveriges första stora vattenkraftverk och ett av de äldsta som fortfarande är i bruk.

Vi har öppet sommartid, 15 juni–15 augusti, enligt följande tider:

Insikten: Dagligen 10–17.

Visningar Olidan: 11.30, 13.30, 15.30.

Övriga tider på året öppet enligt överenskommelse. Information på telefon 070-37 200 75 och 070-269 86 00.

Karta och vägbeskrivning till Olidan och Insikten


Västergötland: fall- och slussområdet i Trollhättan

Fall- och slussområdet i Trollhättan är ett av Sveriges främsta besöksmål och ett levande industriminne i världsklass. Se hur kanaltrafik, vattenkraftteknik och industri har utvecklats och samsats under 300 år.

Vattenfall, Trollhättans stad och Sjöfartsverket har tecknat ett tioårigt samarbetsavtal om hur både naturen och anläggningarna i fall- och slussområdet ska utvecklas i framtiden.

Vattnet släpps på under följande tider:

  • Maj, juni och september – lördagar klockan 15.00
  • Juli och augusti – alla dagar klockan 15.00

Fallen och slussarna i Trollhättan


Gotland: Näsudden vindkraftpark

Välkommen till Näsudden på södra Gotland, Sveriges mest vindkraftstäta område. Vi har öppet på vardagar mellan klockan 11.00 och 17.00, under perioden 3 juli–4 augusti.

Lär känna vindkraften på nära håll i ett riktigt vindkraftverk eller gör en vindkraftsresa med VR-glasögon. Fri entré. Vi bjuder på fika, roliga aktiviteter för hela familjen och gratis laddning av elbil.

Mer om vindkraft


Uppland: kärnkraftverket Forsmark

Sommartid är besöksverksamheten anpassad för allmänheten. Bland annat finns en experimentverkstad för barn, bruksmuseum, café och guidade bussturer där du får lära dig mer om kärnkraftverket.

Forsmarks besökssida


Medelpad: akvariet vid Bergeforsens vattenkraftverk

Akvariet är ett populärt utflyktsmål där du kan se vildfångad lax och öring samt få information om verksamheten. Det öppnar när laxen har börjat stiga upp i älven, normalt vid midsommar, och är öppet dagligen mellan 10.00 och 20.00 till och med den 31 augusti.

Akvariet ligger vid Bergeforsens kraftverk. Adressen är Akvarievägen i Sörberge som ligger norr om Sundsvall/Timrå.

Mer information om akvariet


Västerbotten: dammområdet i Norrfors – Umeå/Stornorrfors

Under perioden 20 maj–30 september öppnar Vattenfall området runt dammområdet. Under denna period har du normalt möjlighet att gå eller cykla mellan den norra och södra sidan av Umeälven.

Stanna till och se om du upptäcker några fiskar i fisktrappan, besök Laxhoppet eller ha en picknick vid någon av grillplatserna. Det finns också möjlighet att ställa upp sin bil, husvagn eller husbil på området.

Under särskilda omständigheter, till exempel vid höga flöden eller vid arbeten i området, kan överfarten vara stängd. Ring Vattenfall på 020-33 55 00 för information.


Lappland: vattenkraftverket Porjus

När kraftstationen i Porjus invigdes 1915 fick det geografiska läget och den avancerade byggtekniken stor uppmärksamhet. Vattenkraftverket byggdes under jord, nedsprängt i berget.

Den gamla byggnaden från 1915 står kvar som ett magnifikt minnesmärke över den framtidstro som fanns i Sverige och de människor som byggde ett kraftverk i ödemarken.

Vi har öppet dagligen under sommarperioden 15 juni–15 augusti.

Visningar: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30, 16.30.

Kontakt: visitporjus@vattenfall.com

Karta och vägbeskrivning till Porjus

Senast uppdaterad: 2017-06-26 09:42