Vi har sommarjobbat på Forsmark

Ett stort antal ungdomar sommarjobbar på Forsmark eller någon av kraftverkets underentreprenörer varje år.

Sista ansökningsdag för sommarjobb brukar vara i mars och ansökan sker via Vattenfalls jobbdatabas som vi länkar till här på Forsmarks hemsida. Kom i håg att skicka in ansökan i tid för att vara med i ansökningsprocessen. Nedan kan du läsa om ungdomar som har sommarjobbat på Forsmark.

Namn: Gustav Wendin
Ålder: 22 år
Hemstad: Uppsala

Gustav Wendin studerar till civilingenjör inom energisystem och har två år kvar på sin femåriga utbildning. Under sommaren har han sommarjobbat på Forsmarks Kraftgrupp i Forsmarks bruk, där besöksverksamheten bedriver sommarverksamhet riktat till barnfamiljer.

Varför sökte du sommarjobb hos Forsmark?
– Forsmark är en potentiell framtida arbetsgivare, med min utbildning. Sedan ligger det nära mitt barndomshem i Årböle, så det spelade också in. Jag har även hört att det är roligt att jobba på Forsmark.

Vad fick du göra?
– Jag har jobbat i turistinformationen och guidat på bussturerna som kör in på kärnkraftsområdet. Jag har också arbetat som guide nere i Forsmarks bruk där jag hade hand om bruksvandringarna.

Vilka förväntningar hade du?
– Jag trodde inte att det fanns så många aktiviteter i Forsmarks bruk, arbetet var mer varierande än jag trodde.

Vad var roligast?
– Jag tycker att bussturerna har varit roligast eftersom vi informerade om kärnkraft, vilket är något jag är intresserad av.

Vad fick du för intryck av din arbetsplats?
– Bra gemenskap och att alla verkar trivas och ha kul.

Vad var det bästa med jobbet?
– Jag har fått väldigt mycket erfarenheter, blivit mer serviceinriktad och utvecklat min sociala kompetens.

Kan du tänka dig att jobba på Forsmark i framtiden?
– Ja det kan jag, det känns som en aktuell arbetsgivare med min utbildning.

Namn: Linnea Viklander
Ålder: 22 år
Hemstad: Göteborg

Linnea Viklander studerar på civilingenjörsprogrammet med inriktning bioteknik på Chalmers tekniska högskola. Under sommaren har hon jobbat som kemilaborant på Forsmarks Kraftgrupp.

Varför sökte du sommarjobb på Forsmark?
– Därför att jobbet har koppling till mina studier inom bioteknik, och så var det lite för att komma tillbaka hem till Alunda också. Det är min fjärde sommar här på Forsmark. Jag har även gått på Forsmarks skola så jag har en anknytning hit.

Vad fick du göra?
– Jag fick hämta och analysera prover.

Vilka förväntningar hade du?
– Att få befästa den kunskapen som jag har fått från mina studier under årets gång och även från mina tidigare sommaranställningar på Forsmark. För två somrar sedan jobbade jag också på kemiavdelningen.

Vad var roligast?
– Det har varit roligt att se hela kärnkraftprocessen inne på kraftverken. Jag fick också användning av de analysmetoder som jag har lärt mig i skolan och se hur allt fungerar i praktiken.

Vad fick du för intryck av din arbetsplats?
– Det är en väldigt seriös arbetsplats med tydliga föreskrifter och krav att förhålla sig till. Utöver det så är det trevligt, men kanske lite gubbigt ibland.

Vad var det bästa med jobbet?
– Att jag fick knyta kontakter, att jag fick testa på det jag har läst om och att jag fick erfarenhet av hur det är att jobba i ett riktigt labb ute i en industri.

Kan du tänka dig att jobba på Forsmark i framtiden?
– Kanske, jag vet inte riktigt vilken inriktning jag ska välja i min utbildning. Om det blir en inriktning mot läkemedel, så blir det inte på Forsmark.

Senast uppdaterad: 2016-08-25 10:28