COP22 – FN:s klimatkonferens

Den 22:a partskonferensen (Conference of the Parties – COP) för Förenta Nationernas ramkonvention om klimatförändringar, COP22, äger rum i Marrakesh, Marocko, den 7–18 november 2016.

COP22 är uppföljaren till förra årets mycket framgångsrika konferens COP21 som fick stor presstäckning. Årets konferens kallas ”COP of Action” i och med att den främst ska handla om att hitta åtgärder som gör det möjligt att nå målen från Parisavtalet, i synnerhet vad gäller anpassning, transparens, tekniköverföring, konsekvensbegränsning, kapacitetsuppbyggnad och -förluster samt skador.

Parisavtalet, det första enhälligt antagna klimatavtalet, innebär att länderna förbinder sig att begränsa den globala temperaturökningen till ”väl under 2 °C” jämfört med förindustriella nivåer. Över 25 000 deltagare förväntas närvara vid COP22.

Vattenfall på COP22 och Sustainable Innovation Forum

Vattenfall följer COP22-förhandlingarna nära och är även närvarande inom andra områden. Vi sponsrar Sustainable Innovation Forum (SIF), som är det officiella företagsforumet för FN:s miljöprogram UNEP i samarbete med Climate Action. Vattenfalls strategichef Andreas Regnell kommer att delta på forumet och är även en av talarna.

 

Vattenfalls nyheter om COP22

COP22 från insidan: Fortsatt viktigt att bekämpa klimatförändringarna

Under den sista dagen på klimatkonferensen i Marrakesh bekräftade 196 länder på nytt sitt åtagande i Parisavtalet.

Fortsatt viktigt att bekämpa klimatförändringarna

COP22 från insidan: Kvinnor och klimat

Vattenfalls representant på COP22 tittar närmare på varför kvinnor påverkas mest av klimatförändringarna och låter sig inspireras av kvinnor som hittar lösningar för en hållbar utveckling.

Kvinnor och klimat

COP22 från insidan: Omställningen går inte att stoppa

I dagens rapport från klimatmötet i Marrakesh kan vi uppleva den magiska atmosfären från tusen och en natt, vi får veta mer om erfarenheterna från OS i Rio och läsa om Tysklands nya åtgärdsplan för att minska utsläppen.

Omställningen går inte att stoppa

COP22 från insidan: E-mobility är överallt

Ungdomar vill spela en viktigare roll i klimatarbetet och COP22 betonar vikten av e-mobility – med de intrycken avslutades klimatkonferensens första vecka. Klimatsamtalen växlar nu upp i takt med att världens ledare anländer till den sista förhandlingsveckan.

E-mobility är överallt

COP22 från insidan: Kan Trump riva upp Parisavtalet?

Delegaterna i Marrakesh vaknade till beskedet att klimatskeptikern Donald Trump segrat i det amerikanska presidentvalet.

Kan Trump riva upp Parisavtalet?

COP22 från insidan: ”The COP of action”

Vattenfall rapporterar från klimatförhandlingarna i Marrakesh: Det är här det viktigaste arbetet ska ske, det är här länderna ska börja leverera det man lovat, det är nu ärmarna ska kavlas upp.

”The COP of action”

Världens länder tar klimatavtalet vidare i Marrakesh

I dag inleds klimatmötet COP22 i Marrakesh. Alla världens länder samlas igen, nu för att diskutera verkställandet av Parisavtalet som precis har trätt i kraft.

Världens länder tar klimatavtalet vidare i Marrakesh

Vattenfall med när världen samlas för nytt klimatmöte

FN:s klimatkonferens COP22 i Marocko i november samlar all världens politiker och näringslivstoppar. Även Vattenfall finns på plats i Marrakesh.

Vattenfall med när världen samlas för nytt klimatmöte

Skärpta klimatmål ger ökade affärsmöjligheter

Ny teknik och mer kraftfulla styrmedel krävs för att klara EU:s nya, långsiktiga klimatmål vad gäller transporter, byggnader och jordbruk.

Skärpta klimatmål ger ökade affärsmöjligheter

EU godkänner klimatavtalet

EU-länderna är nu överens om att formellt godkänna fjolårets stora klimatavtal i Paris. Klartecknet innebär att avtalet kan träda i kraft tidigare än väntat.

EU godkänner klimatavtalet


Klimatavtalet snart verklighet

Allt fler länder godkänner Parisavtalet. Snart bara EU som fattas för att avtalet ska få effekt.

Klimatavtalet snart verklighet

 

 

Vattenfalls hållbarhetsarbete

Med siktet inställt på en koldioxidfri stålindustri

Vattenfall ska tillsammans med LKAB och SSAB försöka utveckla en stålproduktionsprocess som släpper ut vatten i stället för koldioxid.

Med siktet inställt på en koldioxidfri stålindustri

Vattenfall lanserar Powerpeers – en marknadsplats för energidelning

Powerpeers är en digital, interaktiv marknadsplats där tillgång och efterfrågan på egenproducerad el sammanförs.

Vattenfall lanserar Powerpeers – en marknadsplats för energidelning

Stockholms nya eldrivna bussar laddas supersnabbt

Det tar bara sex minuter att ladda Stockholms nya hybridbussar. Detta är möjligt tack vare en ny generation hypereffektiva och supersnabba laddstationer.

Stockholms nya eldrivna bussar laddas supersnabbt

Vattenfall bygger jättebatteri som ska stabilisera nätet

Vattenfall har tagit hem ett kontrakt på att bygga en 22 MW stor batterianläggning vid sin vindkraftpark Pen y Cymoedd i Wales. Jättebatteriet ska bidra till att öka stabiliteten i Storbritanniens stamnät.

Vattenfall bygger jättebatteri som ska stabilisera nätet

Ett grönskande Berlin

Vattenfall har startat ett projekt för att förvandla gamla industriområden i Berlin till grönskande storstadsträdgårdar. I år öppnades företagets allra första storstadsträdgård mitt i den tyska huvudstaden.

Ett grönskande Berlin

Senast uppdaterad: 2016-11-22 07:42