Sommarjobbare berättar

Redan i slutet på maj trillade årets första sommarjobbare in på Vattenfall, nyfikna och förväntansfulla inför ett par månader på en spännande arbetsplats och med hopp om att vinna erfarenheter som bereder väg för en lysande framtid.

Och visst har årets sommarjobbare skäl att känna sig särskilt utvalda, konkurrensen har varit stenhård. Totalt var det 6 603 sökande, varav 281 studenter från gymnasium och högskola anställdes.

Men självklart är det inte bara sommarjobbarna som känner sig lyckligt lottade, för de ordinarie anställda är sommaren räddad. Det är ett gäng hjältar som tagit sig in på området och som ser till att verksamheten rullar på utan några större hinder även under de ödsligaste semestertiderna.

Här delger två av årets sommarjobbare sina tankar och berättar om upplevelser från de första lärorika veckorna.

Sara Davidsson

Sara Davidsson, sommarjobbare på VattenfallSara, 25, läser Business and Economics vid Handelshögskolan i Stockholm och har i sommar fått möjlighet att omsätta teori till praktik på Vattenfalls avdelning Investor Relations i Solna.

– Att söka till Vattenfall lockade för det är ett stort internationellt företag. Jag har arbetat på mindre företag innan så har varit spännande att få prova något större. I annonsen framstod arbetet som väldigt självständigt med utmanande arbetsuppgifter, vilket jag fastnade för. Tidigare har jag inte haft någon anknytning till Vattenfall men jag har arbetat med liknande projekt. Detta kändes som ett utvecklande steg för mig. Annonsen gjorde verkligen tjänsten rättvisa, helt klart!

Avdelningen Sara sommarjobbat på har kontakt med analytiker och investerare och hon har själv fått vara delaktig i den kommunikationen. Avdelningen ansvarar bland annat för att anordna kapitalmarknadsdagar och sammanställa årsredovisningen. Saras uppgift har varit att göra en benchmarkstudie för att undersöka vilka generella förbättringsåtgärder som finns för avdelningen.

– Projektet i sig var spännande samtidigt som min handledare var mån om att jag skulle få en förståelse för helheten. Jag fick flera omväxlande uppgifter utöver benchmarkstudien och lärde mig mycket av feedbacken jag fick från min handledare.

På frågan om sitt framtida drömjobb svarar Sara snabbt att hon hade velat fortsätta arbeta i internationell miljö där eget initiativtagande uppmuntras och hon är öppen för en fortsatt karriär på Vattenfall.

– Jag har verkligen blivit väl bemött under denna sommaren. Jag har redan rekommenderat Vattenfall för mina vänner.

Carl Eklund

Carl Eklund, sommarjobbare på VattenfallCarl, 24, är nyexaminerad från Personalvetarprogrammet i Jönköping. I sommar har han fått testa sina vingar i yrkeslivet som HR Advisor på Vattenfalls första kontaktpunkt vad gäller HR – HR Direct.

– Jag har fått arbeta operativt med väldigt breda uppgifter. Som HR Advisor är jag verksam inom frågor så som tidsskrivning och reseräkningsfrågor, administrativa rutiner, policyfrågor och olika typer av lönefrågor. Det har varit en lärorik resa då det har varit många frågor inom HR som jag inte visste existerade.

Bredden på sommarjobbet var något som lockade när Carl valde att söka tjänsten hos Vattenfall. Att ta till sig ny information och arbeta för ett större internationellt företag såg Carl som en rolig utmaning.

– Jag var nyfiken på Vattenfall och hade en positiv bild av företaget. Jag visste inte riktigt vad jag ville jobba med efter examen och nu har jag fått möjligheten att jobba på ett större företag. Alla är olika och när man jobbar med människor blir frågorna även väldigt varierande. Jag lär mig bäst i praktiken och det har varit mycket nytt att ta in. Samtidigt hade jag en bra grund från utbildningen och jag har verkligen fått bra stöttning och introduktion av mitt team.

Sommarjobbet har gett mersmak och i framtiden vill Carl gärna fortsätta arbeta med personalfrågor och tillämpa de kunskaper han nu skaffat sig. Han passar även på att ge några tips till studenter som vill söka sommarjobb 2017.

– Var ärlig med vad du vill göra när du söker och var öppen mot rekryteraren. Jag fokuserade mycket på mina personliga egenskaper, vad jag kan bidra med till företaget och vem jag är. Jag har fått ett väldigt positivt intryck av Vattenfall och träffat många härliga kollegor så jag kan verkligen rekommendera andra att söka sig hit!

Senast uppdaterad: 2016-08-25 09:55