Sommaröppet på kraftverken

Vill du veta hur det egentligen går till att göra el? Tycker du om att besöka historiskt intressanta byggnader eller vill du åka till ett utflyktsmål med många aktiviteter för barn? Du är välkommen att besöka Vattenfalls anläggningar i sommar. Alla våra aktiviteter är kostnadsfria.

Här kan du läsa mer om vilka anläggningar som är öppna. Vi ses i sommar!

Våra besöksmål – från söder till norr

Halland: kärnkraftverket Ringhals

Ringhals har många spännande och lärorika aktiviteter för alla åldrar, som till exempel åktur med eltåget, guidad visning, besök i kontrollrumssimulatorn och konstvandring.

Ringhals sommarsida


Västergötland: vattenkraftverket Olidan

Olidan i Trollhättan invigdes 1910. Det är Sveriges första stora vattenkraftverk och ett av de äldsta som fortfarande är i bruk.

Vi har öppet sommartid, 15 juni–15 augusti, enligt följande tider:

Insikten: Dagligen 10–17.

Visningar Olidan: 11.30, 13.30, 15.30.

Övriga tider på året öppet enligt överenskommelse. Information på telefon 070-37 200 75 och 070-269 86 00.

Karta och vägbeskrivning till Olidan och Insikten


Västergötland: fall- och slussområdet i Trollhättan

Fall- och slussområdet i Trollhättan är ett av Sveriges främsta besöksmål och ett levande industriminne i världsklass. Se hur kanaltrafik, vattenkraftteknik och industri har utvecklats och samsats under 300 år.

Vattenfall, Trollhättans stad och Sjöfartsverket har tecknat ett tioårigt samarbetsavtal om hur både naturen och anläggningarna i fall- och slussområdet ska utvecklas i framtiden.

I sommar släpps vattnet på under följande tider:

  • 15 juni–15 augusti – dagligen kl. 15.00
  • 18, 22, 25 och 29 augusti – kl. 15.00

Fallen och slussarna i Trollhättan


Uppland: kärnkraftverket Forsmark

Sommartid är besöksverksamheten anpassad för allmänheten. Bland annat finns en experimentverkstad för barn, bruksmuseum, café och guidade bussturer där du får lära dig mer om kärnkraftverket.

Forsmarks besökssida


Medelpad: akvariet vid Bergeforsens vattenkraftverk

Akvariet är ett populärt utflyktsmål där du kan se vildfångad lax och öring samt få information om verksamheten. Det öppnar när laxen har börjat stiga upp i älven, normalt vid midsommar, och är öppet dagligen mellan 10.00 och 20.00 till och med den 31 augusti.

Akvariet ligger vid Bergeforsens kraftverk. Adressen är Akvarievägen i Sörberge som ligger norr om Sundsvall/Timrå.

Mer information om akvariet


Lappland: vattenkraftverket Porjus

När kraftstationen i Porjus invigdes 1915 fick det geografiska läget och den avancerade byggtekniken stor uppmärksamhet. Vattenkraftverket byggdes under jord, nedsprängt i berget. Byggnaden står kvar som ett magnifikt minnesmärke över den framtidstro som fanns i Sverige och de människor som byggde ett kraftverk i ödemarken.

Kraftverket har öppet onsdag–söndag under sommarperioden 15 juni–15 augusti. Visningar 09.30, 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30 på både engelska och svenska.

Om ni är en större grupp, mejla gärna och boka in ett besök.
Kontakt: visitporjus@vattenfall.com

Karta och vägbeskrivning till Porjus

Senast uppdaterad: 2018-06-25 08:15