Vi har sommarjobbat på Forsmark

Ett stort antal studenter och ungdomar sommarjobbar på Forsmark eller någon av kraftverkets underentreprenörer varje år.

Sista ansökningsdag för sommarjobb brukar vara i mars och ansökan sker via Vattenfalls jobbdatabas som vi länkar till här på Forsmarks hemsida. Kom i håg att skicka in ansökan i tid för att vara med i ansökningsprocessen. Nedan kan du läsa om ungdomar som har sommarjobbat på Forsmark.

Namn: Felicia Thune
Ålder: 21 år
Hemstad: Västerås

Felicia Thune studerar till civilingenjör inom energisystem och har två år kvar på sin femåriga utbildning. Under sommaren har hon sommarjobbat med vibrationsteknikerna på Forsmark.

Varför sökte du sommarjobb hos Forsmark?
Jag ville ha ett sommarjobb som är relevant för min utbildning, samtidigt som jag ville lära mig mer om vibrationsteknik.

Vad fick du göra?
Jag fick bland annat följa med de operativa när de gjorde mätningar ute på Forsmarks tre block, dessutom var jag delaktig när mätningarna utvärderades. 

Vilka förväntningar hade du?
Jag visste egentligen inte vad jag skulle förvänta mig, syftet var mest att få lära mig mer och se om det är något jag vill jobba med i framtiden. I efterhand är jag jättenöjd och jag har lärt mig en hel del under dessa veckor. 

Vad var roligast?
Det var nog att få vara med när Forsmark 1 skulle fasas in på elnätet, jag fick möjligheten att sitta med i kontrollrummet och se hur man övervakar turbinvibrationerna.

Vad fick du för intryck av din arbetsplats?
Personalen verkar trivas och har roligt på jobbet.  

Vad var det bästa med jobbet?
Jag har uppskattat variationen i arbetet, ena dagen satt jag på kontoret, den andra var jag ute på något av blocken. Sommarjobbet har också inneburit att jag fått koppla mina teoretiska kunskaper till praktiken, något som jag värdesätter högt.

Kan du tänka dig att jobba på Forsmark i framtiden?
Absolut, jag upplever Forsmark som en bra arbetsplats och jag har verkligen trivts på den avdelning jag jobbat på. 

Namn: Lars Lindgren
Ålder: 26 år
Hemstad: Östhammar

Lars Lindgren studerar till personalvetare på Uppsala universitet där han examinerar sommaren 2018. Under sommaren har han sommarjobbat på Forsmarks Personalavdelning.

Varför sökte du sommarjobb hos Forsmark?
Jag vet sedan tidigare sommarjobb på Forsmark att det är en häftig arbetsplats. Det är framförallt miljön och människorna som tilltalar mig mest. Sen var det också viktigt för mig att få en inblick i verksamheten och träffa de personer jag i första hand hade tänkt söka mig till efter studierna.

Vad fick du göra?
Jag har huvudsakligen ägnat mig åt utredningsarbete på temat medarbetares inställning till chefskap. Det har inneburit djupintervjuer, transkribering, analys och en hel del läsning av forskning och branschpress på området.

Vilka förväntningar hade du?
Jag var övertygad om att jag skulle få lära mig mycket efter att ha träffat kollegorna i vintras. Jag var också inställd på att jag skulle vara mer ”hårt hållen” d v s, inte ges så fria tyglar inom ramarna för uppdraget.

Vad var roligast?
Det faktum att jag fått mycket frihet men samtidigt fått stöd och input när jag frågat om det har varit roligast. Att dessutom få träffa både medarbetare och chefer från olika avdelningar har varit både viktigt och trevligt. Sen är det ju inte helt fel att få ägna lite tid åt statistik och analys!

Vad fick du för intryck av din arbetsplats?
Det största intrycket jag fått är nog att så många anställda är engagerade i sitt arbete. Jag har aldrig märkt av att någon bara väntat på att få gå hem. Här är det istället helt okej att ”nörda” ner sig och ha ett genuint intresse för att verksamheten ska gå bra.

Vad var det bästa med jobbet?
Häromdagen så visste jag inte att det var fredag när jag skulle gå hem, det säger nog en hel del. Att bli uppslukad av uppgiften har varit häftigt! Det har aldrig tagit helt stopp heller eftersom det alltid funnits någon skarpsinnig kollega i korridoren.

Kan du tänka dig att jobba på Forsmark i framtiden?
Absolut! I samband med att jag examinerar kommer jag i första hand söka mig tillbaka hit.

Namn: Ellen Göransson
Ålder: 20 år
Hemstad: Tierp

Ellen Göransson studerar till biomedicinsk analytiker på Uppsala universitet. Under sommaren har hon jobbat på dosimetriavdelningen på Forsmark.

Varför sökte du sommarjobb på Forsmark?
Jag jobbade faktiskt min första sommar här för fyra år sen, då gick jag på Forsmarks skola och vi elever blev tipsade av lärarna att det fanns möjlighet till sommarjobb på kärnkraftverket. Jag trivs jättebra på min avdelning och har fortsatt jobba här under sommaren sedan dess.

Vad fick du göra?
Mestadels hantera dosimetrar, men även hämta och analysera omgivningsprover, hjälpa till vid helkroppsmätningar och hantera läkarintyg.

Vilka förväntningar hade du?
Mina förväntningar var att få lära mig mer om kärnkraft och hur det är att jobba på en stor arbetsplats. På gymnasiet läste jag en del om kärnkraft såklart, så det skulle bli roligt att få se det teoretiska i praktiken.

Vad var roligast?
Det roligaste med arbetet är att det har varit varierat, jag har fått göra många olika arbetsuppgifter.  

Vad fick du för intryck av din arbetsplats?
Det är en väldigt trevlig men seriös arbetsplats med regler att följa och tydliga mål att sträva efter.

Vad var det bästa med jobbet?
All kunskap och erfarenhet jag fått med mig under de här åren och mina fantastiska arbetskollegor är det bästa med det här jobbet. 

Kan du tänka dig att jobba på Forsmark i framtiden?
Ja absolut, men tyvärr tror jag inte min utbildning passar på ett kärnkraftverk.

Senast uppdaterad: 2017-08-16 09:06