Nyhet | 2018-09-08 | 15:37

Sommarjobbare berättar

Personal på Ringhals behövs året runt och under semestertider behövs extra förstärkning när många går på semester. I år har det varit 50 sommarjobbare på plats för att få hjulen att snurra.

Här möter du fem av dem:

Samuel Molin

Samuel Molin tog studenten i början av sommaren från Peder Skrivares skola där han gått teknikprogrammet. Samuel har under sommaren jobbat i förrådet på Ringhals där han tagit emot beställningar och kört ut dem med truck på området. Han arbetade även här förra sommaren men jobbade då med att byta ut streckkoder på artiklar i förrådet.

– Att jobba på Ringhals är väldigt roligt, jag har fått en inblick i hur det fungerar i näringslivet. Det uppstår ofta nya situationer som man får hantera och lösa, vilket är lärorikt och stimulerande, berättar Samuel.

– Att hitta till de olika avdelningarna och att hantera olika situationer var först en utmaning, men ju mer man kommit in i arbetet så har det gått bra.

Samuel planerar att läsa beteendevetenskap i framtiden.

– Om det finns ett yrke på Ringhals som involverar beteendevetenskap så skulle jag absolut kunnat tänka mig arbeta här i framtiden, säger Samuel.

Linnea Heurlin

Linnea Heurlin studerar ekonomi och produktionsteknik på Chalmers. I sommar arbetar hon som guide på Infocenter.

– Jag och de andra sommarjobbarna här arbetar med sommarverksamheten på Ringhals. Vi tar emot besökare, kör eltåg, svarar på frågor,  lär ut hur man kör airwheels och sitter i receptionen.

Innan sommarverksamheten drog igång gick sommarguiderna en veckas introduktion som omfattade information om Ringhals och kärnkraft.

– Jag har lärt mig väldigt mycket under de veckor jag jobbat här. Bland annat om kärnkraft och hur viktig den är. Vi har också fått se oss omkring på området, vilket har varit jättespännande!

Linnea har också fått upp ögonen för kommunikationsavdelningen och dess betydelse för Ringhals.

– Alla avdelningar är såklart viktiga för Ringhals. Men kommunikationsavdelningen har en länk till allmänheten och skapar en ärlig bild av Ringhals och kärnkraft, vilket i sin tur gör att det finns färre fördomar om kärnkraft i samhället.

Malin Andersson

Malin Andersson läser Civilingenjör Arkitektur i Luleå och har återvänt till hemmastaden Varberg under sommaren.  Under åtta veckor jobbar Malin på Ringhals som arkivassistent, vilket hon även gjorde förra året.

– Vi är två sommarjobbare som arbetar som arkivassistenter. Arbetet går ut på att strukturera upp i arkiven och att ta bort fysisk dokumentation.

Papper och dokumentation ska sorteras och scannas för att sedan överföras till Darwin-systemet.

– Det krävs att man är organiserad för att ha koll på de olika dokumenten. Jag har lärt mig att bli mer strukturerad, säger Malin.

Marcus Jonasson

I höst påbörjar Marcus Jonasson sitt sista år på elprogrammet med inriktning tele och data på Peder Skrivares skola. Under sommaren jobbar Marcus på NUID där han gör felsökningar på telefoner och kameror som han sedan åtgärdar.

– Trots att jobbet har en anknytning till min utbildning så har jag lärt mig mycket. Till exempel så visste jag inte mycket om kameror innan jag började jobba här.

Marcus har tidigare praktiserat på instrumentavdelningen på Ringhals.

– Jag tycker det är väldigt intressant med kärnkraft. Det är många olika delar som ska klaffa för att allt ska fungera. Det är häftigt att man får vara en del av arbetet och att man bidrar med något, säger Marcus.

I framtiden ser Marcus gärna att han är kvar på Ringhals. Men möjligtvis inom strålskydd.

– Man får se mycket av anläggningen samtidigt som det verkar spännande.

Anton Arvidsson

Anton Arvidsson tog i juni studenten från Teknikprogrammet med inriktning design och produktionsutveckling.  Nu jobbar han sin andra sommar på NTEI-avdelningen där han scannar in montageunderlag till Darwin-systemet.

– Det finns gamla montageunderlag från när Ringhals byggdes. Det är väldigt intressant att se hur det såg ut förr och vad som har ändrats med tiden, säger Anton.

Efter två somrar på Ringhals har Anton även fått praktikplats på Ringhals.

– Jag har trivts på Ringhals sen dag ett. Det är en spännande arbetsplats och en härlig gemenskap med alla kollegor.  Att jobba här passar också mitt teknikintresse.