2 guld, 4 silver, 3 brons. Grattis Sverige och längdlandslaget

Skid-VM blev en stor succé för det svenska längdlandslaget och Vattenfalls engagemang inför och under VM har blivit mycket väl mottaget.

Maria Rydqvist, Sofia Bleckur, Charlotte Kalla och Stina Nilsson vann silver i damstafetten.

228 000 biljetter såldes och 281 600 besökare var på plats under tävlingsdagarna. Vattenfalls paviljong i VM-byn var otroligt välbesökt. 3 500 hejarplakat målades av liten som stor, 1000-tals liter varm saft serverades och många händer, närmare 21 000 stycken, värmdes av Vattenfalls handvärmare. Det mest framträdande ljudet längs med spåren och på läktarplats kom från de traditionella koskällorna, som Vattenfall gav till närmare 6 000 besökare i paviljongen. Var dag intervjuades dessutom en "skidlegend" under parollen "Hjältar vi minns", bland annat Torgny Mogren och Niklas Jonsson. Fototillfället att "bli" backhoppare var eftertraktat, cirka 2 000 bilder togs, där 100-tals personer publicerade sin egen bild på Instagram.

– VM i Falun blev ett mästerskap som överträffade alla våra förväntningar. Luften vibrerade av positiv energi från såväl besökare, aktiva och de som arbetade i VM-byn. När tävlingarna gick av stapeln fullkomligt exploderade Lugnets skidstadion. Vi är enormt glada över vårt samarbete med svensk skidsport och den glädje och framgång vi får dela, säger Annika Bränning, sponsorchef på Vattenfall.

Totalt tog 14 nationer medalj i mästerskapet och Norge var mest framgångsrikt med 20 medaljer, 14 av dem i längdspåren. Totalt blev det elva norska guld. Sverige svarade för ett mycket lyckat mästerskap. Två guld (Charlotte Kalla och Johan Olsson), fyra silver och tre brons blev det för de svenska längdåkarna.

FIS generalsekreterare Sarah Lewis säger till VM-arrangörerna att hon var mycket nöjd med arrangemanget. "Från invigningsceremonin till söndagens femmil har både den sportsliga delen och aktiviteterna runt om tävlingarna presenterats på ett imponerande sätt. De aktiva, lagen och åskådarna har fått uppleva ett arrangemang av högsta möjliga standard."

Senast uppdaterad: 2015-03-03 13:33