Svensk skidsport rustar för framtiden

Kommande säsong saknar VM- och OS-tävlingar – då passar svensk skidsport på att rusta för framtiden.

Sara Hector, Mattias Hargin, Emil Jönsson och Anna Haag på upptaktsträffen på Vattenfall.

Sverige tänker bli en stormakt i de alpina fartgrenarna berättade Skidförbundet vid sin traditionsenliga upptaktsträff hos huvudsponsorn Vattenfall. Satsningen syftar till att en svensk åkare ska vinna "farttävlingarnas farttävling", störtloppet i Kitzbühel, år 2021. Tommy Eliasson, ny chef för det alpina skidlandslaget, förklarade:

– Målet för landslaget måste vara att vinna den totala världscupen. Det kan ingen av våra åkare göra i dag, eftersom de bara ställer upp i hälften av disciplinerna.

Störtloppssatsning

Förbundet kommer därför att göra en särskild breddsatsning på 30 lovande ungdomsåkare mellan 17 och 21 år. De ska framför allt åka störtlopp och super-G.

– Superkul att vi satsar. Utan en sådan satsning kommer man ingen vart, sa stjärnan Sara Hector.

Inom längdskidor rustas också för att ta sporten till nästa nivå efter succén vid VM i Falun förra året.

Framtidens skidledare

– Ambitionsnivån bestäms förstås i hög grad av våra ekonomiska förutsättningar, sa Johan Sares, längdchef. Tack vare stödet från Vattenfall kan vi skapa resurser för nästa generation skidåkare. I höst anställer vi till exempel tre konsulenter vars uppgift blir att vidareutbilda och forma framtidens skidledare ute i landet.

 

Charlotte Kalla har siktet inställt på att ta hem Tour de Ski.

Vattenfalls Sverigechef Torbjörn Wahlborg konstaterade att sponsorsamarbetet med skidsporten nu är inne på sitt 21:a år.

– Personligen tycker jag att det knappt finns något mer spännande än ett rafflande tre- eller femmilslopp. När det går bra för våra skidåkare och Vattenfall-logotypen skymtar på prispallen känner jag – och många medarbetare och kunder, visar mätningar – både glädje och stolthet.

Snabbare Kalla

Skiddrottningen Charlotte Kalla, som både tagit OS-guld och VM-guld i skate, kom med ett avslöjande:

– Skate är den åkstil där jag har mest detaljer att förbättra, här finns mycket teknik att finslipa. Saker som gör att jag kan få ut ännu högre fart ur skidorna, sa hon och berättade att siktet är inställt på att ta hem Tour de Ski.

Yoga

På herrsidan är sprintspecialisten Emil Jönsson tillbaka efter sin lårskada som omintetgjorde skid-VM i Falun.

– Skadan medförde att jag ändrat mitt träningsupplägg radikalt och lagt till olika styrke-, stretch- och yogaövningar. Känner mig grymt sugen att börja tävla igen.

Senast uppdaterad: 2015-11-04 16:18