Nyhet | 2013-11-27 | 15:02

Är vindkraftparken Ormonde till salu?

Enligt flera media, bland annat Dagens Industri och SvD Näringsliv tittar Vattenfall på möjligheter att sälja en av sina nyaste och största vindkraftparker, brittiska Ormonde i Irländska sjön, en anläggning på 150 MW.

– Vi kommenterar aldrig rykten, säger Andreas Regnell, Vattenfalls strategichef. Han säger att Vattenfall ser återföring av kapital genom avyttringar eller partnerskap som ett sätt att ytterligare öka andelen förnybar energi på Vattenfalls marknader.

– Vattenfall vill bygga och driva vindkraftverk - inte nödvändigtvis ha fullt ägarskap i anläggningarna, säger han.

Vattenfall har redan långsiktiga partners i flera av sina vindkraftsprojekt.

– Vattenfall är en stark ägare och utvecklare av vindkraft, både på land och till havs. Vi vill utnyttja vår kompetens och färdigheter i projektering och byggande av nya vindkraftparker. Partnerskap med andra investerare efter uppförandet är därför naturligt, säger Andreas Regnell.

ormondeOrmondes vindkraftpark i Irländska sjön Ormondes vindkraftpark i Irländska sjön

 

  • East Anglia i Storbritannien, med en kapacitet på upp till 7 200 MW (motsvarande fem miljoner hushåll) med partnern Scottish Power Renewables.
  • DanTysk, 288 MW – 400 000 hushåll, som håller på att uppföras i Nordsjön tillsammans med partnern Stadwerke München.
  • Egmond aan Zee/Noordzee Wind i Nederländerna, 108 MW – 100 000 hushåll, ett samarbete mellan Nuon och Shell
  • Alfa Ventus, 60 MW - 50 000 hushåll, Tysklands första havsbaserade vindkraftpark, ett samarbete mellan EWE, Vattenfall och Eon.