Nyhet | 2014-03-13 | 08:02

Kontrakt tecknat för stort underhållsarbete på Ringhals 3

Ett stort förebyggande underhållsarbete ska utföras under revisionen 2016 på Ringhals 3. I februari signerades kontraktet mellan Ringhals och japanska Mitsubishi Heavy Industries (MHI).

Kontraktsskrivning mellan Ringhals och MHI

Deltagarna vid kontraktssigneringen. I mitten syns Ringhals VD Eva Halldén och Mr Masato Iiida, General Manager, Nuclear Energy Systems Division, Mitsubishi Heavy Industries.

Byte av Safe Ends

Kontraktet innebär att MHI ska kvalificera och genomföra byte av så kallade Safe Ends på sex röranslutningar till R3:s tryckhållare. Det är ett stort förebyggande underhållsarbete. Syftet är att minimera risken för sprickbildning i tryckhållarens röranslutningar i framtiden .

Kvalificeringen innebär att MHI genomför analyser, beräkningar och svetskvalificering enligt högt ställda krav. Tillsammans med leverantören har Ringhals gjort en förstudie för att säkerställa att Safe Ends-bytet är lösningen på problemet.

Själva genomförandet ska ske under revisionsavställningen 2016. Innan dess ska MHI träna på alla ingående moment. Förberedelserna kommer till största del att ske i Japan, men även på Ringhals.

Mitsubishi Heavy Industries har stor erfarenhet av underhåll av kärnkraftanläggningar. Företaget har också levererat många tryckvattenreaktorer till kraftbolag i Japan.

– Ringhals har använt MHI som leverantör vid tidigare tillfällen, exempelvis för tanklocksbyte på Ringhals 2 1996, säger Roland Gabrielsson, projektledare på Ringhals. Vi räknar med en lyckad leverans och ett gott samarbete även denna gång.

Läs mer

Tillbaka till Ringhals startsida