Nyhet | 2015-06-30 | 08:09

Från atomer till kaffebönor

Bengt Tönnäng har alltid ha varit intresserad av teknik och nyfiken på hur saker funkar. I kontrollrummet på Ringhals 1 kokar han vatten för att få turbinerna att spinna, men i den egna firman används hetvattnet till andra, mer väldoftande livselixir.

Redan som nyfiken femåring skruvande Bengt Tönnäng isär en dammsugare för att ta reda på varför den inte fungerade som den skulle. Intresset växte i takt med Bengt själv, och i tonåren mekade han med mopeder, bilar och – en saxofon.

– Jag fick den billigt eftersom den var trasig och jag lyckades laga den till nästan perfekt skick, trots att det sades att det inte gick. Fast sista klaffen som ger den mörkaste tonen fick jag inte riktigt till, säger han men verkar inte ledsen för det, eftersom den reparerade saxen senare byttes in mot ett annat instrument.

Bengt Tönnäng har arbetat på Ringhals sedan 2005, först som processoperatör och senare som drifttekniker i ett av skiftlagen i kontrollrummet på Ringhals 1. Sedan sex år tillbaka har han dessutom en lite annorlunda sidoverksamhet: han reparerar och servar kaffemaskiner på fritiden.

– Det började med att min dåvarande svärfar som sålde utrustning till storkök behövde hjälp med krånglande kaffemaskiner. På den vägen är det. Jag började jobba med caféer och restauranger i Varberg, men ryktet spred sig snabbt, så nu har jag kunder från Halmstad i söder till Borås i öster.

Rengör och servar

Kaffemaskiner finns i en rad varianter och märken. Bengt Tönnäng har nischat in sig på att rengöra och serva maskiner åt mindre fristående caféer. Han utbildar dessutom baristor i den ädla konsten att göra riktigt gott kaffe och sköta maskineriet.

– Jag tycker mycket om att arbeta med människor. Som kaffemaskinsreparatör kommer jag ut och får träffa mycket folk och arbeta praktiskt vilket är ett bra komplement till min roll som drifttekniker, som är mer övervakande.

– Jag får ofta frågan om vilken kaffemaskin som gör godast kaffe. Svaret är enkelt: den som är ren! Rören i en maskin som inte avkalkas sätts igen och vattnet blir inte tillräckligt hett vilket i sin tur gör att kaffet smakar mindre.

Färskmalet förstås

Vilket kaffe och bryggningsmetod han själv väljer beror på tillfället: hemma har han fyra maskiner och lika många kaffekvarnar att välja på. För färskmalet ska det helst vara:

– Jag tycker det är spännande med variation, testar gärna olika bönor och rostningar, men är ingen snobb. Annars är bryggkaffe trendigast just nu: att koka upp vatten på spisen och sila kaffet genom melittafilter, precis som man gjorde förr.

– Arabicabönan är den vanligaste i svenska kaffepaket. Robustabönan är mycket kärvare i smaken och kan kännas som en riktig "ryggsträckare". Blandar man 80/20 får man en bra mix till cappuccino, tipsar konnässören.

Projekt som tilltalar

Han tycker om att arbeta i projekt och har tidigare varit delaktig i revisionsplaneringen på Ringhals 1. Projekt är något man kan se spår av i hans egen trädgård. Där ligger den sju kubikmeter stora dammen med vackra japanska koifiskar som simmar omkring. Bengt grävde den meterdjupa dammen för hand och har lagt ner ett stort jobb på att skapa den avkopplande miljö man finner där idag:

– Bästa kaffekoppen är den på uteplatsen där jag sitter och äter frukost, ser på fiskarna och lyssnar på det porlande vattnet.

Bengt Tönnäng

Att jobba som drifttekniker på kärnkraftverk har inga som helst likheter med att reparera kaffemaskiner, säger Bengt Tönnäng. Men båda är kul och utvecklande på sitt sätt.

 

Bengts experttips för gott kaffe

  • Använder du kaffebryggare? Kontrollera att vattnet blir riktigt varmt, helst över 96 grader. Annars utvecklas inte aromerna ordentligt. När kaffet bryggts klart: häll direkt över det i en ren, varm termos, annars förstörs smaken av värmen från plattan.
  • Ska du köpa espressomaskin? Satsa på en med rejält gods i handtaget. Här gäller devisen: ju dyrare desto bättre maskin.
  • Har du en helautomatisk kaffemaskin med inbyggd kvarn? Tänk då på att inte fylla i mer bönor än vad som går åt under en dag. Kaffebönor är lite "oljiga" när de hälls ur paketet, men torkar fort och förlorar smak. Oljan sätter sig istället i kvarnen och härsknar, vilket påverkar kaffets smak.

 

Vi jobbar på Ringhals