Nyhet | 2017-03-06 | 14:29

Nytt personalboende i Forsmark

I mitten av februari invigde Torbjörn Wahlborg, chef för kärnkraftsbolagen inom Vattenfall, Forsmarks nybyggda personalboende, Igelgrundet. Byggnadsprojektet pågick i ett och ett halvt år och i början på februari i år kunde Forsmarks entreprenörer spendera sin första natt i de ljusa och fräscha rummen.

Vid de årliga revisionerna är efterfrågan av personalboende mycket stort. Många av de över 1 000 extraanställda och konsulter som arbetar på Forsmark är då i behov av ett personalboende.

Våren 2015 sattes spaden i marken för första gången och cirka ett år senare var väggar och tak till det nya Personalboendets samtliga sju byggnader på plats. Som syns på bilden ovan består det nya personalboendet av en sexkantig mittenkropp i tre plan samt sex flyglar.

Arbetet på insidan tog vid succesivt med installationer, målning, kakling, golvläggning och slutligen inredning. Bygget sysselsatte omkring 70 arbetare.

– Vi har byggt ett personalboende med 430 rum. Varje rum är på cirka 17 kvadratmeter. Fem rum är handikappsanpassade och 29 stycken är möblerade som dubbelrum.  Samtliga rum har egen toalett och dusch, säng, TV och en liten arbetsplats, berättar Igelgrundets projektledare Lilianne Axelsson och fortsätter:

– På varje våningsplan finns det tre dubbelkök med kylar och frysar samt husgeråd. Dessutom finns lobbys på varje plan, samt uppehållsrum med TV och soffgrupper.

Det nya boendet ligger bara 500 meter från Forsmarks kraftverk, istället för en kilometer som det är från de gamla personalbostäderna. Anledningen till byggprojektet är att Svensk kärnbränslehantering, SKB, planerar att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark och anläggningens ovanjordsdel kommer då att placeras i närheten av det gamla personalboendet bredvid idrottshallen.

250 personer deltog vid invigningen

Den 16 februari invigdes Igelgrundet och Torbjörn Wahlborg var på plats. Torbjörn menade att bygget från början var en utmaning.

– Vi i styrelsen krånglade en hel del och ifrågasatte den här investeringen; är det lönsamt, är det rätt storlek, är komforten på rätt nivå och så vidare. Vi utmanade verkligen projektet. Men efter några månaders diskussion fram och tillbaka tog vi ett investeringsbeslut, sa Torbjörn och fortsatte:

– I dag när jag står här, tycker jag att vi tog helt rätt beslut. Jag är övertygad om att vi kommer att få stor nytta av Igelgrundet. Det är många av våra entreprenörer som kommer att tillbringa sina nätter och sin lediga tid här.

Torbjörn Wahlborg klipper bandet och inviger Igelgrundet.

Med de orden klipptes det blå-gula bandet och det nya personalboendet var invigt.