Nyhet | 2017-05-19 | 10:32

Tjejer peppas att bli ingenjörer

Vad gör egentligen en ingenjör? Det var frågan som spelade huvudrollen när 30 mentorer och adepter från den ideella organisationen Pepp träffade kvinnliga ingenjörer och tekniker på Vattenfalls kontor i Luleå.

Linnea Johansson– Pepp utmanar bilden av vem som kan studera eller jobba med teknik, förklarar Linnea Johansson, en av fyra projektledare från Pepp i Luleå och snart nyexaminerad från civilingenjörsprogrammet Industriell Ekonomi.

Pepp välkomnar alla som identifierar sig som tjejer och går på gymnasiet. Alla får en kvinnlig mentor som pluggar på civilingenjörsprogrammet, i det här fallet Luleå tekniska universitet. Pepps grundare Edit Wallin har från starten 2013 velat samla gymnasietjejer, studenter och näringsliv och skapa träffpunkter där tankar och erfarenheter utbyts, samtidigt som mångfalden ökar.

Stora utvecklingsmöjligheter

Det var också en bred bild av Vattenfalls alla tekniska yrken och möjligheter som tjejerna fick möta under kvällen. Medarbetare från Eldistribution, Services Nordic och Vattenkraft berättade om sin vardag och gav råd och pepp inför kommande tekniska karriärval.

– I Vattenfall finns alla möjligheter att utveckla sig, att testa nya jobb och även att jobba i andra länder för den som vill det, förklarade Pia Andreasson, chef för Documentation på Eldistribution.

– Var inte rädd att utmana er själva, följ ert hjärta och passion för då kommer också framgångarna och glädjen i jobbet, menade Malin Larsson, chef för Vattenfall Vattenkrafts Projektenhet.

Frågor om fossilfritt

Miljö- och hållbarhetsfrågor engagerade utan tvekan Pepp-gänget, och Vattenfalls ambition att driva på utvecklingen mot ett fossilfritt samhälle väckte både frågor och funderingar.

Jessica Linden, adept från Luleå gymnasieskola och Elin Enbom, mentor och student vid Luleå tekniska universitet, är nöjda med sin konstruktion.

Självklart fick tjejerna även testa att vara ingenjör för en stund. Uppgiften att bygga en vindkraftpropeller och producera så mycket elenergi som möjligt engagerade.

– Det har varit så bra att delta och jag är jättenöjd med vad vi fått vara med om under det här året som jag varit med i Pepp, säger Pepp-adepten Jessica Preiman, som hade kört den 13 mil långa vägen från Haparanda till Luleå för att kunna vara med på träffen.

Även för Vattenfall är engagemang som Pepp allt viktigare.

– Träffar av det här slaget är en spännande del i vårt arbete för att öka mångfalden i vårt företag genom att lyfta fram kvinnliga förebilder inom teknik- och ingenjörsyrken och därmed väcka intresse, utmana fördomar och visa de oändliga möjligheter som teknikbranschen kan erbjuda, menar Anette Sundström, HR-chef på Vattenfall Vattenkraft.

Text: Monica Nordlund