Nyhet | 2018-02-27 | 11:29

Fler kvinnliga chefer till driften

Forsmark erbjuder stora utvecklingsmöjligheter för både kvinnor och män, inte minst inom driften. Ändå finns det en tendens att kvinnor inte söker till vidareutbildningarna i samma utsträckning som sina manliga kollegor. Hur kommer det sig?

Den frågan ställde sig Jan Hallkvist som är driftchef på Forsmark 3. Han bestämde sig för att söka svaret hos kvinnorna själva under en workshop med temat ”Fler kvinnor till operatörsutbildningar”.

Gensvaret blev stort och 21 av totalt 25 kvinnor i befattningar från processoperatörer till skiftchef deltog under workshopen som nyligen genomfördes.

– Det är vad jag vet första gången som alla kvinnor inom driften träffas så här och uppslutningen visar att det finns både intresse och behov för att utbyta erfarenheter. Min förhoppning är att den här dagen kan bli startskottet för fler möten, där vi diskuterar vilka eventuella hinder som kan finnas och hur vi ska göra för att fler ska välja att gå vidare inom driften, säger Jan Hallkvist.

Ingen särbehandling

Under dagen fick alla fylla i en enkät med frågor om bland annat kränkande särbehandling, egna karriärplaner och möjligheten att påverka. Och hur det är att vara i minoritet på arbetsplatsen, något som flera av deltagarna har erfarenhet av.  En av dem är Linda Svenander, processoperatör sedan 2015. 

– Jag är enda kvinnan på mitt skiftlag och tycker det fungerar bra. Jag har aldrig känt mig särbehandlad för att jag är tjej, tvärtom är killarna positiva och behandlar mig som en i gänget. Som jag känner i dag vill jag gärna gå vidare till turbinoperatör så småningom, men inte förrän jag känner mig riktigt säker i min roll som processoperatör. Kanske är det just det som är skillnaden mellan oss? Jag upplever ofta att vi kvinnor har större behov av att hela tiden bevisa att vi kan, medan killarna är mer orädda och har större självförtroende. Jag tror vi måste bli bättre på att tro på oss själva, säger hon.

Kvinnliga förebilder

När workshopen summeras under eftermiddagen är majoriteten positiva och vill gärna träffas igen för att få återkoppling på dagens möte. Många uttrycker att det är viktigt med kvinnliga förebilder och vill gärna ha en kvinnlig inspiratör till nästa träff. För Noor Odeheim, som arbetar som processoperatör sedan 2013, har hela dagen var en stor ”pepp”.

– Att träffa andra tjejer som vågat ta steget och gå vidare påverkar mig verkligen positivt och får mig att känna att det är möjligt att även jag kan gå hela vägen.