Nyhet | 2010-05-21 | 11:10

7 000 nya nyköpingsbor kommer på lördag

Nu på lördag, den 22 maj, är det återigen dags för tusentals öringar att hitta sitt nya hem i Nyköpingsån. Vattenfall är med och anordnar Laxens dag i Nyköping med massor av aktiviteter för hela familjen.

Vattenfall släpper ut fiskar för att förnya fiskbeståndet i Nyköpingsån enligt gällande vattendom och ger nyköpingsbor möjligheten att även i framtiden fiska upp en öring i sitt lokala vattendrag. Klockan 12 och 14 rutschar 7 000 öringar ner i ån. Det är ett sprattlande, glittrande skådespel som varje år lockar hundratals åskådare. 3 000 ålar kommer dessutom att sättas ut i sjöar och i skärgården.

– Utsättningen av fisk bidrar långsiktigt till att hålla en levande stam av öring i Nyköpingsån. Det ligger väl i linje med Vattenfalls miljöarbete, säger Per Ljung, anläggningschef på Vattenfall Heat i Nyköping.

Laxens dag är ett samarbete mellan Vattenfall, Sportfiskarna, Nyköping kommun, Landstinget Sörmland och Centrumföreningen. Det blir en heldag som inte bara bjuder på fiskutsläpp i ån, utan även tipspromenad, dykuppvisning av Räddningstjänsten och öppet hus på vattenkraftverket vid Storhusqvarn.

I vattenkraftverket kan man se hur vattenströmmarna i ån blir till el. Varje år produceras här cirka 3 300 MWh, vilket motsvarar hushållsel under ett år för knappt 700 bostäder. Under dagen kan man få en visning av verket och även av ålfångstanordningen längre ner i ån. Här fångas ålyngel för att de ska tas förbi vandringshindren. De transporteras med bil förbi verket och släpps ut i Båven och Långhalsen.

För vidare information, kontakta:
Per Ljung, anläggningschef Vattenfall Heat i Nyköping.
Tel: 070- 312 45 45.

Lämnat av Vattenfalls Pressavdelning, telefon: 08-739 50 10.