Nyhet | 2012-06-21 | 13:00

Analys bekräftar sprängämne vid Ringhals

Ett första delbesked har nu kommit från den kriminaltekniska analysen av det misstänkta sprängmedel som upptäcktes vid fordonsavsökning av en truck vid inpassage till Ringhals driftområde.

På eftermiddagen den 20 juni upptäcktes misstänkt sprängmedel vid ordinarie fordonsavsökning av en truck vid inpassage till Ringhals driftområde.
Alla rutiner som finns för denna typ av händelse har vidtagits. Polisen larmades liksom Strålsäkerhetsmyndigheten. Materialprov skickades under onsdagskvällen till Statens Kriminaltekniska Laboratorium för analys.
Ett första delbesked bekräftar att det var sprängämne som anträffades på fordonet. Det fanns ingen explosionsrisk eftersom sprängämnet saknade antändningsanordning.

Under natten till torsdagen har polisen sökt i Ringhalsområdet med bombhundar men några ytterligare fynd har inte gjorts. Polisens avspärrningar hävdes under natten.

En förundersökning om misstänkt sabotage har inletts. Under torsdagen fortsätter polisens tekniska undersökning och fler personer ska höras av polis under dagen.

Ringhals har med anledning av det inträffade som en försiktighetsåtgärd höjt skyddsnivån till den näst lägsta skyddsnivån av fyra. Ringhals följer polisen fortsatta utredningsarbete.

Det inträffade har lett till stort intresse från media.

För ytterligare information kontakta Gösta Larsen, Ringhals kommunikationschef, mobil 0706-40 31 28

Läs mer
Information på SSM:s webbplats (nytt fönster)

Information på polisens webbplats (nytt fönster)