Nyhet | 2012-08-20 | 13:34

Anders Persson vann resa till London-OS med Vattenfall

Anders Persson, VVS-montör i Arbrå, Hälsingland, vann första pris i Vattenfalls tävling Olympic Race. Han fick en resa till OS i London tillsammans med sin fru Lena.

– Det har krävts ett enormt engagemang för att nå de poängsummor Anders och de andra toppresterande deltagarna lyckas samla in och vinnarna är väl värda sina pris, säger Carolen Ytander, Team Manager Vattenfall, som intervjuade Anders Persson på plats i London.

Olympic Race var en tävling för allmänheten, skapad av Vattenfall inom ramen för sponsringen av de nationella olympiska kommittéerna och OS-tävlingarna i London. Tävlingen gick ut på att i en applikation i sin smartphone samla så många poäng som möjligt för tillryggalagda kilometrar före ett visst datum. Den skulle visa att engagemang lönar sig, liksom Vattenfalls stöd till olympier.

Hundratals deltagare var med och tävlade. De sprang, cyklade och åkte rullskidor för att samla poäng. Det avgörande momentet i tävlingen var att man fick extra till exempel för att springa mitt i natten eller flera dagar i rad.

Hur bar du dig åt för att vinna Olympic Race?
– Jag räknade ut hur jag bäst skulle kunna tillgodoräkna mig flest poäng och kom fram till att det var genom att cykla så långt jag kunde på ett dygn. Vi skulle upp och fiska i sjöarna runt Mosätt-Lofsån och Ljusnan – så jag bad Lena, min fru, att köra mig till Hede efter vår fisketur. Därifrån startade jag min cykeltur klockan halv tre på natten. Innan jag startade min långtur körde jag 2 km hemma för att ”starta” tävlingen. Jag fick två gånger poängen genom att jag cyklade mer än 10 mil hemifrån och dessutom dubbla poäng då det var på natten. Efter ett tag hade jag fått ihop sju gånger poängen eftersom jag fick så många extra poäng.

– Det var en underbar resa mellan Hede och Sveg. Det hade precis ljusnat och fåglarna kvittrade, precis så som när en sommardag gryr. Men i Sveg kom regnet, jag hade konstant regnväder i 15 mil. När jag väl kom hem till Arbrå hade jag fått ihop 129 000 poäng, dock hade jag räknat med 150 000 poäng.

Var hittade du tävlingen?
– Jag minns inte riktigt. Jag brukar gå in och läsa på Jogg.se, Runners.se och Marathon.se, så någon av de sajterna var det.

När förstod du att du skulle vinna?
– När jag såg att Annelie Saarela, tvåan, inte kom ikapp ordentligt. Men det var först när tävlingsdagen gick ut, den 14 juni, när jag läste orden på Vattenfalls hemsida: ”Grattis Anders, du har vunnit The Olympic Race”, som jag förstod att jag hade vunnit.

Varför ville du vinna en biljett till OS i London?
– Det jag har upplevt under dessa dagar i London hade jag aldrig annars fått uppleva. Om man ska åka på ett OS måste man ha råd att bo på hotell och betala dyra pengar för biljetter till de olika OS-grenarna. Det hade jag inte kunnat göra. Jag fick dessutom ta med mig min fru Lena, vilket var optimalt.

– Idrott är så fantastiskt, jag älskar att både titta på och utöva idrott och tänk att det faktiskt lönar sig att träna, min träning gav mig någonting helt fantastiskt. Ofta är det ett lotteri när man tävlar, men här kunde faktiskt jag själv påverka utgången. Tänk om fler företag kunde skapa denna typ av tävlingar, det skulle verkligen vara en morot för många som vill och behöver träna.

Varför valde du just Lena som ressällskap?
– Därför att hon är min käraste och för att hon var väl värd det. Lena idkade ”servicebil” under mitt lopp. Hon hade med sig mat och ett extra däck där bak om mitt första skulle gå sönder. Eftersom jag bestämde mig för att cykla under ett dygn var jag också rädd för att mobilen skulle ladda ur, men Lena såg till att jag kunde ladda den vid mina stopp. Det bidrog ju till att jag kunde köra appen genom hela loppet och genomföra tävlingen.

Vad var den bästa upplevelsen med din resa?
– Handbollen, kvartsfinalen mellan Sverige och Danmark som vi vann med 24-22. Olidligt spännande, och vilken stämning! Det var också mycket speciellt att se friidrotten, men handbollen gav mer närhet. Middagen med de andra vinnarna på den argentinska köttrestaurangen Gaucho var också väldigt bra. Vi åt saltgravad havsöring, oxfilé och vit chokladmousse med yoghurt och hallonsorbet, fantastiskt gott.

Är du kund hos Vattenfall?
– Nej, tyvärr inte. I Arbrå där vi bor är Fortum jättestora. Har faktiskt inte haft anledning att byta leverantör, men efter detta har jag nog det. Skulle jag vinna ett sådant här pris av Vattenfall igen, skulle jag garanterat bli kund, hahaha.

Anders Persson, vinnare av Olympic Race
Ålder: 55.
Familj: Gift med Lena (resesällskapet), fyra barn (Fredrik, 32, Tomas, 29, Niklas, 27 och Sofie, 22).
Bor: Arbrå, Hälsingland.
Arbete: VVS-montör. Anställd i sonen Tomas företag, Arbrå VVS AB. Fritidsintressen: Hängglidning, tennis och triatlon. Motto: ”It’s better to burn out than to fade away” (Neil Young)