Nyhet | 2012-01-12 | 08:15

Ånggeneratorer återvinns

De tre uttjänta ånggeneratorerna som byttes ut vid sommarens revision på Ringhals 4 har inlett sin sista resa. Komponenterna kommer så småningom att sluta som återvunnen eller slutförvarad metall.

ÅG lastas på fartyg

Komponenterna fraktades med fartyg från Videbergshamn till Nyköping. Hos företaget Studsvik ska ånggeneratorerna avfallsbehandlas enligt den metod som Studsvik har utvecklat med Ringhals som delfinansiär. Volymen restavfall, som måste slutförvaras i SFR i Forsmark, kan därigenom minimeras till cirka 10 procent – 40 kubikmeter istället för 400 per ånggenerator.

Metoden går ut på att kapa ånggeneratorerna i bitar och blästra bort en stor del av radioaktiviteten som är bunden på ytan. Metallen smälts ner och delar av den kan sedan friklassas. Kvarvarande radioaktiv slagg packas för slutförvaring, liksom den metall som inte klarar gränsvärdet för friklassning. Ångdomen hör till de delar som är mindre radioaktiv och kan friklassas.

– Ett smart sätt att återvinna material och samtidigt minska behovet av lagringsutrymme i SFR, säger Svante Andersén som arbetar med avfallsfrågor på Ringhals.

Även de uttjänta lågtrycksturbinerna, som bytts ut under årets revision på Ringhals 1, skeppades iväg. De går samma öde till mötes som ånggeneratorerna.

ÅG förankras inför avresan

Läs mer 
Sommarens kraftinsats på Ringhals 4
Så tar vi hand om avfallet

Studsvik (nytt fönster)