Nyhet | 2010-01-03 | 14:00

Avbrottsläget i Dalsland och Bohuslän söndag em

Aktuellt läge i Bohuslän, Dalsland, södra Värmland 10-01-03 kl 15.00

Under kvällen och natten till söndagen var inga kunder utan ström. Nu under dagen har några fel uppträtt och 86 kunder är strömlösa. Dessa beräknas dock snart få strömmen tillbaka igen.

I stort är det så det sett ut under alla helgdagarna, några få nya fel inträffar innebärande några hundra strömlösa, men med en snabb insats från vår sida för åtgärd. Det är alltså fortsatt mycket ostabilt ute i skogarna, tung blötsnö i träden gör att det tillkommer nya fel när något träd inte längre klarar tyngden.

Detta kommer att inträffa då och då så länge vädret består. Vi har därför haft ute varje dag under helgerna totalt närmare 100 personer, montörer och skogshuggare, samt bandvagnar och några helikoptrar. Dels för att åtgärda uppkomna fel, men också för att ta bort så många farliga träd som möjligt innan det blir fel.

Detta arbete kommer att fortgå med oförminskad styrka de kommande dagarna.

Vi uppmanar alla kunder som får fel att kontakta vår felanmälan, telefon 020-82 58 58.

Aktuell störningsinformation får våra kunder på telefonnummer
020 - 82 58 58, via SMS-meddelande och på vår hemsida www.vattenfall.se:

Aktuella strömavbrott

Elvärme
Stäng av elelementen. Om alla har sina elelement på när elen kommer tillbaka kan hela elnätet bli överbelastat. Då kan elektriciteten försvinna igen.

Kylskåp
Öppna kylskåpsdörren så sällan som möjligt.

Frysskåp
Håll dörren stängd. En välfylld frys håller kylan minst ett dygn om dörren inte öppnas. Vid längre elavbrott bör färdiglagad mat ätas upp så snart som möjligt. Kött och fisk bör tillagas för omedelbar konsumtion (om möjlighet finns att laga mat utan el). Bröd och grönsaker håller ytterligare ett par dagar.

Vatten
Tappa upp dricksvatten. Om avbrottet blir riktigt långvarigt kan trycket sjunka i ledningarna eftersom pumparna drivs med el.

Avbrott under pågående bakning
Bröd som inte är utbakat förvaras svalt. Detsamma gäller utbakat bröd utan fyllning. Knåda degen en gång till och låt den jäsa igen. Utbakat bröd förvaras så svalt som möjligt. Småkakor förvaras svalt.

Avbrott under maskindiskning
Stäng av maskinen och vattenkranen.

Avbrott under tvättning
Stäng av maskinen och vattenkranen. Tvätt som inte är ömtålig kan ligga kvar i maskinen. Ömtålig tvätt plockas ur. Luckan öppnas med hjälp av"nödöppningen", se bruksanvisningen.

Motorvärmare/övrig eldriven utrustning
Ha inte på motor- eller kupévärmare. Stäng av TV, video, musikanläggning
med mera, för att underlätta återinkoppling av elen.

Undvik hissar
Använd inte hiss på allmän plats eller i hyreshus vid risk för elavbrott.