Nyhet | 2011-03-17 | 13:00

Besök One Tonne Life-huset i Göteborg

Intresset var stort när One Tonne Life-huset invigdes den 15 mars i samband med Energiutblick på Svenska Mässan i Göteborg. Nu är visningshuset öppet för allmänheten.

One Tonne Life-huset invigs i Göteborg
One Tonne Life-huset ingår i ett världsunikt klimatprojekt där Vattenfall tillsammans med A-hus och Volvo Personvagnar vill visa vad det innebär för en helt vanlig familj att leva klimatsmart med bibehållen livskvalitet. Visningshuset i Göteborg är likadant som One Tonne Life-huset i Hässelby, Stockholm, där tvåbarnsfamiljen Lindell har antagit utmaningen att under sex månader sänka sina utsläpp av koldioxid från sju till ett ton per person och år.

Huset invigdes av Kommunfullmäktiges ordförande Anneli Hultén
Kommunfullmäktiges ordförande Anneli Hultén invigningstalade och knöt upp rosetten till det energieffektiva huset. One Tonne Life-huset är utrustat med både solfångare och solceller. Solfångaren på carportens tak ger varmvatten och även den lilla uppvärmning som krävs. Solcellerna på taket genererar el som krävs för till exempel tillskottsuppvärmning, ventilation, kyl och frys.

Gert Wingårdh har ritat One Tonne Life-huset
Gert Wingårdh, till höger på bilden, har ritat det energieffektiva huset och Vattenfall har utrustat huset med med analysverktyget EnergyWatch som mäter elförbrukning i realtid. I Vattenfalls monter på utställningen kan besökare få en demonstration av EnergyWatch och se hur verktyget visar vad som drar mest el i huset.

Volvo V60 Plug-in Hybrid
Volvo V60 Plug-in Hybrid är parkerad utanför huset. Laddhybridbilen är resultatet av ett samarbete mellan Vattenfall och Volvo Personvagnar. Bilen kan köras enbart på el, på diesel eller som elektrisk dieselhybrid. Föraren bestämmer själv hur bilen ska drivas genom enkla knapptryckningar.

Om Energiutblick

Energiutblick arrangeras av Energimyndigheten och pågår den 15-17 mars. Med tema energieffektivisering och e-mobility vänder sig Energiutblick till företag i energibranschen, till människor som arbetar med energifrågor eller forskar kring energiteknik, samt till universitet, högskolor och intresseorganisationer.

Föredrag hålls under fem arenor: Globala trender, Effektiva energianvändare, Teknik för tillväxt, Energi och marknad samt Framtidens energi. Vattenfall medverkar med talare vid flera av dessa seminarier.

Vattenfalls energiexpert Lars Ejeklint
Vattenfalls energiexpert Lars Ejeklint ger goda råd till en av besökarna.

Öppettider

Bright Living No 2, Mässans gata, Svenska Mässan (mittemot Lisebergs huvudentré)
Måndag-fredag kl. 13-18
lördag-söndag kl. 11-15
Observera att huset är stängt måndag den 11 april.

Mer information

Bo klimatsmart - One Tonne Life
Följ familjens blogg på One Tonne Life-sajten (nytt fönster)
Vattenfalls nya bil - tre spännande bilar i en
EnergyWatch - kontroll på elförbrukningen i realtid