Nyhet | 2008-04-04 | 16:27

Brittiske miljöministern besökte Kentish Flats

Storbritanniens miljö- och jordbruksminister Hilary Benn valde Vattenfalls havsbaserade vindkraftspark Kentish Flats som platsen för att presentera regeringens föreslagna Marine Bill den 3 april. Med på turen fanns statssekreteraren för marina frågor och fiske, Jonathan Shaw.

Den brittiske miljö- och jordbruksministern besökte vindkraftparken Kentish Flats

Vattenfalls värd på plats var Göran Dandanell, direktör och Head of Business Development i Storbritannien, samt journalister från både Press Association, ITV and Bsky News.

– Vi på Vattenfall ser en oerhörd potential för vindkraftparker i Storbritannien. Vi är stolta ägare av vindkraftparken Kentish Flats här utanför i Whitstable, sade Göran Dandanell.

Tack vare soligt väder och lugnt vatten gick det utmärkt att se turbinerna arbeta. Båda ministrarna tyckte att de såg ståtliga ut.

När de återvänt till land i Whitstables hamn intervjuades Hilary Benn, Jonathan Shaw och Göran Dandanell av radio och tv. Därefter mötte de ett trettiotal företrädare för organisationer och verksamheter som kommer att påverkas av ”Marine Bill”, bland annat kommunpolitiker och yrkesfiskare. Göran Dandanell fick även tillfälle att prata med folk om Kentish Flats och andra havsbaserade vindkraftparkers påverkan och framtid.

Beträffande ”Marine Bill” sade Hilary Benn:
– Våra förslag innebär betydligt bättre skydd och förvaltning av våra vatten. Vi vill stoppa minskningen av den biologiska mångfalden och skapa rena, friska, säkra, produktiva och artrika sjöar och hav.

I ”Marine Bill” finns även nya system för att förvalta och skydda kustnära vatten och hav:

  • ett nytt, landstäckande system för marin planering kommer att ge regeringen en klar bild av hur Storbritanniens hav ska förvaltas och hur de marina resurserna bäst kan användas
  • smidigare licensiering av marina utvecklingsprojekt, till exempel havsbaserade vindkraftparker
  • bättre förvaltning av fiskevatten till havs och inne i landet

För vidare information, kontakta:

Ingergerd Bills, kommunikationschef Vindkraft, Vattenfall AB