Nyhet | 2009-06-04 | 01:38

Bygg ditt eget kärnkraftverk i sommar

Vill du pröva på hur det är att sköta ett kärnkraftverk, eller rent av bygga ett eget? Eller vill du hellre uppleva kraften av tusentals kubikmeter vatten som släpps fritt forsande i älvfåran? Här får du några tips inför sommarsemestern. För den som intresserad av att se hur elektricitet blir till finns det mycket att uppleva på sommaren, både för stora och små. Här är några tips:

Fallens dagar

Varje år arrangeras Fallens Dagar i några vattenkraftverk. Familjefest med artistframträdanden och massor av forsande vatten utlovas. I år blir det exra festligt i samband med att Vattenfall fyller 100 år. Älvkarleby 14 juni: Även fri entré till Vattenfall Science Center (se nedan), Porjus 1-8 juli: Hemvändarprogram, vattenpåsläpp 5 juli. Trollhättan 17-19 juli: Stor fest för hela familjen.

Kärnkraftverk

Vill du besöka ett kärnkraftverk har både Forsmark och Ringhals öppet för allmänheten hela sommaren. I Forsmark ligger besökscentrat i det gamla bruket där man kan ta en guidad busstur till kraftverket och ner i underjorden till slutförvaret. Barn får inte följa med ner i underjorden, men å andra sidan finns en experimentverkstad i bruket som passar både små och stora. Dessutom finns en kontrollrumssimulator, bruksvandringar och bruksmusem. Läs mer I Ringhals går guidade rundturer med Vattenfalls eltåg varje dag mellan klockan 11 och 14. Information om Ringhals inklusive tågtur ges på onsdagar i juli. Ringhals bjuder också på en rad andra aktiviteter, inklusive konstvandring och möjligheten att prova att bygga sitt eget kärnkraftverk. Läs mer

Vindkraftverk

Från Limhamn utanför Malmö går M/S Tumlaren varannan onsdag klockan 15 till vindkraftparken vid Lillgrund. Turen tar två timmar och kostar inget. Läs mer Vindkraftsexpo i småländska Bergkvara ligger vid E22 mellan Kalmar och Karlskrona. Vattenfalls vindkraftpark Utgrunden 1 ligger utanför fönstret. I utställningslokalen kan du lära dig mer om vindkraft som energikälla och prova vindtunneln och mycket mer. Öppet 13-18, tisdag-söndag. Läs mer Näsudden på Gotland är Sveriges vindkrafttätaste område med över 100 vindkraftverk av olika typ. Öppet alla dagar 10-17 från 22 juni. Guide presenterar anläggningen klockan 12 och 15. Nytt för i år: virtuell rundtur i vindkraftparken.

Vattenkraftverk

Vill du se hur ett vattenkraftverks ser ut på insidan, kan du göra det på flera ställen i sommar. Från Porjus i norr till Trollhättan i söder. Läs mer om besöksanläggningarna här Vattenfall Science Center på Laxön ligger 25 km söder om Gävle nära vattenkraftverket i Älvkarleby. Ett utflyktsmål för dig som gillar att experimentera testa, titta och tänja på gränser. Entré: Barn 15 kr, vuxna 30 kr. Läs mer