Nyhet | 2010-02-19 | 09:45

Cirkeln är sluten för Özkan

Från flyktingbarn, inhyst i Ringhals stugby, till skyddsvakt på företaget 20 år senare. Özkan Hassan är glad över att vara där han befinner sig idag.

– Vi hade ju tur som fick stanna, jag trivs väldigt bra här, inte minst med jobbet, säger han.

Özkan Hassan

– Det var häftigt att komma tillbaka hit, säger Özkan Hassan omskriven i personaltidningen Ringhals Aktuellt 1990 som flyktingbarn (kan skymtas längst till höger på bilden i tidningen) och nu som skyddsvakt och brandman på samma företag 20 år senare.

Asylsökande turkbulgarer

Det var en råkall januaridag 1990 som flera hundra asylsökande turkbulgarer anlände till Ringhals och personalbostäderna som i alla hast hyrts av dåvarande Invandrarverket. En av dem var treåringen Özkan Hassan.

– Jag minns inget av detta, men mina föräldrar har berättat om hur rörigt och tufft det var att komma till ett nytt land med bara en resväska i handen, berättar han.

Lyckligtvis välkomnades flyktingarna från Bulgarien i Värötrakten. De vann snabbt ortsbornas förtroende och engagemanget för dem tog sig ibland okonventionella uttryck. Man ordnade jobb, fadderfamiljer och säkra gömställen för utvisningshotade. Vilket gav medialt eko i form av spaltmeter i tidningarna. Mot detta ställdes nämligen en skärpt flyktingpolitik.

Det hade under kort tid kommit över 5000 asylsökande från Bulgarien, på flykt undan förföljelse och trakasserier. Många av dem ansågs nu inte ha tillräckliga skäl för att få uppehållstillstånd i landet. Men Özkan Hassans familj klarade sig genom nålsögat.

– Det är man ju glad för, vissa som fick åka tillbaka har det gått riktigt dåligt för, vet han efter besök hos släkt och vänner i Bulgarien och Turkiet.

Bostad och utbildning

Efter ett år i stugbyn utanför Ringhals fick familjen Hassan också sin första egna lägenhet i Limabacka. Vilken ganska snart byttes mot en större i det då nyrenoverade bostadsområdet Håsten i Varberg.

– Där trivdes vi väldigt bra och bodde nog en tolv, tretton år, berättar Özkan.

Vid det laget hade han också inriktat sig på sitt kommande yrke. Hotell- och restauranglinjen på Peder Skrivares skola skulle göra honom till kock – tänkte han.

– Men då hade jag ju inte gjort lumpen, det var under militärtjänsten i Halmstad som jag blev intresserad av bevakning, säkerhet och räddningstjänst, berättar han.

Skyddsvakt och brandman

Efter muck sökte och fick han anställning hos Svensk Bevakningstjänst med placering på Ringhals. En lustig poäng i sammanhanget visade sig vara att han redan hade träffat flera av sina kollegor. Som treåring, för 20 år sedan:

– Nu skojar de med mig om när jag var liten och sprang omkring här utanför…

Özkan jobbar skift som skyddsvakt men är även brandman i interna räddningsstyrkan.

– Ett väldigt utvecklande och omväxlande arbete, jag har fått mycket utbildning och trivs jättebra på Ringhals, även min farbror har fått jobb här som skyddsvakt, berättar han.

Återkomsten till den plats han tog sina första steg i nya landet på för 20 år sedan har Özkan Hassan bara ett uttryck för:

– Det var häftigt, säger han.


/Jan Söderlind

Läs mer

Fler röster från anställda på Ringhals
Ringhals har en händelserik historia