Nyhet | 2008-08-29 | 11:00

Det rör på sig på ettans revision

Ett av de stora jobben vid årets revision på Ringhals 1 gäller saltvattenkylsystemet. Drygt 100 meter rör ska monteras ner, gummeras om och sättas på plats igen.

Det handlar om stora rör, de största är 1000 mm i diameter och rördelarna som plockas ut en efter en väger ibland upp emot två ton vardera.
– Det svåra i det här jobbet är att det är trångt där rören sitter och vi behöver få ut dem snabbt för att inte förskjuta tidplanen, berättar projektledaren Jari Brunila.

Demontage av kylvattenrör på Ringhals 1

Demontage av kylvattenrör på Ringhals 1

Tungt och trångt
Det rasslar av kedjor och instruktioner ropas hit och dit när den tunga rördelen förflyttas i det trånga utrymmet nere i kulverten.
– Nu släpper ni där, följ med bakåt, nu tar vi den här i mitten, manar arbetsledaren på.
Hela tiden finns en lyftledare med och kontrollerar ställningar och lyftutrustning. Det blir mycket ställningsbyggande, eftersom många rör sitter så till att de är svåra att komma åt. Ställningarna flyttas med och byggs om och kontrolleras allt eftersom rören plockas ner.

Högtryckstvättning av kylvattenrör

Högtryckstvättning av kylvattenrör

Tvätt före omgummering
Rören körs till brandövningsplatsen på Ringhalsområdet. Där dånar det ordentligt om högtryckstvätten när rören tvättas rena invändigt från det gamla och ibland skadade gummilagret som ska bytas ut.
– Därefter skickas rören till Göteborg och Tyskland för omgummering, berättar Jari. Och när vi får tillbaka dem, lagom till halvtidsbytet för revisionen, ska vi snabbt sätta dem på plats igen för att ta oss an återstoden av rören med samma procedur.

Några rördelar byts ut mot helt nya och det spar värdefull tid, eftersom det här jobbet är ett av de tidskritiska för revisionens längd. Samtidigt passar man på att byta ut ventiler för över en miljon kronor. Totalt deltar 27 arbetsledare och montörer i arbetet.

Flerårigt projekt
Arbetet med att gummera om rören i saltvattenkylsystemet har pågått i ett par år och efter årets revision är mer än hälften av rörsystemet utbytt.
– I år har vi tagit den värsta biten, det hade vi aldrig klarat på en normallång revision, konstaterar Jari.

Läs mer

Revisionerna på Ringhals