Nyhet | 2011-02-22 | 11:43

Det våras för elbilen

Vi bilägare testar elbil i Forsmark

2011 förväntas bli elbilens år med flera nyutvecklade modeller. När tidningen Vi bilägare testade en av de första serietillverkade elbilarna som finns till försäljning i Sverige, gjorde de en utflykt till Forsmarks kärnkraftverk.

En av de första serietillverkade elbilarna som finns till försäljning i Sverige är Citroën C-ZERO. Bilen testades i samband med en resa till Forsmarks kärnkraftverk.

–Vi ville testa räckvidden på bilen och ta lite fina bilder kopplade till elproduktion, säger Tommy Wahlström, reporter på Vi bilägare.

Bilen provkördes i tuffast tänkbara förhållanden med en temperatur på minus 15 grader och snö. Räckvidden blev därför kortare än testpanelen räknat med.

 Elbi framför Forsmark 1

– Den optimala väderleken för en elbil är snarare 20 grader varmt och sol. För att få en så lång räckvidd som möjligt lät vi bli att ha värmen på i kupén och höll en låg hastighet, berättar Tommy Wahlström.

Flera stora biltillverkare släpper sina nyutvecklade elbilmodeller på marknaden under 2011 och ytterligare bilar är på gång till 2012. Vattenfall och Volvo har gemensamt utvecklat en laddhybridbil, Volvo V60 Plug-in Hybrid, som kommer att presenteras på den internationella bilsalongen i Genève den 1 mars. Lanseringen av laddhybridbilen är planerad till 2012.

Om du är intresserad av elbilar kan du besöka Vattenfalls nyöppnade sida om elfordon på Facebook. Den fungerar som en guide för alla som har frågor, synpunkter och vill lära sig mer om elbilar (gå in via länk nedan).

Vattenfall och Volvo lanserar laddhybridbil

Elbilsguiden från Vattenfall

Så klarar Citroën C-ZERO vintern (Vi bilägare)