Nyhet | 2008-09-08 | 09:15

Detaljplanering både på cirkus och revisionsavställning

För tionde året i rad sponsrar Ringhals ett pris på 100 000 kronor som Hallands Akademi delar ut. I år var det cirkusdirektören Bengt Källquist från Älvsered som fick ta emot den fina utmärkelsen.

Det hela började en dag för ungefär 40 år sedan då en cirkus kom på besök till Ullared. Bengts pappa tog med sin son och åkte dit. Sedan var det klippt.

– Jag fascinerades av tälten, dofterna, atmosfären, de främmande språken. Det grep tag i mitt tioåriga hjärta, berättar Bengt.

Han startade Cirkus Sol och engagerade flickor i byn som gjorde kullerbyttor klädda i baddräkter som dekorerats med julglitter. De uppträdde i ett gammalt militärtält och turnerade runt i hela Älvsered.

Nu driver Bengt Källquist Cirkus Maximum som blandar ljus, ljud, kostym och en inramning till en cirkusshow som gör att Cirkus Maximum är unik i sitt slag i Skandinavien.

Logistiken gemensam nämnare

En cirkus och ett kärnkraftverk, kan det finnas några likheter mellan två så vitt skilda verksamheter?

Det är många människor som jobbar på cirkusen och för att lyckas ta sig från ställe till ställe med all utrustning och samtidigt hålla både djur och människor glada, krävs noggrann planering och disciplin. Alla vet vad de ska göra och när det ska ske.

– Det är likt våra revisionsavställningar, berättar Ringhals vd Bertil Dihné. All logistik måste fungera perfekt, god planering i stort och smått.

Tal till cirkuskonstens maximum

Akademiledamoten och redaktören Gunnar Ljusterdal höll ett Tegnér-inspirerat tal vid prisutdelningsceremonin. Så här avslutade han sitt tal:

”Av allt som skapas för att glädja sinnet,
av allt som rymmes här i tidens rum
av konstfullhet som fäster sig i minnet
är cirkuskonsten själva maximum!
Den är en konst som ständigt lyser för en
från barnaåren tills vi fått pension,
och ingen kan förtjäna hyllningskören
mer än den sanne cirkusdirektören,
så honom prisar vi i ord och ton!”

Bengt Källquist vid prisutdelningen i Vinbergs kyrka den 31/8.

Det var en glad och stolt cirkusdirektör som mottog priset i Vinbergs kyrka utanför Falkenberg.

Läs mer

Ringhalspriset 2008 till Bengt Källquist
Hallands Akademi (nytt fönster)