Nyhet | 2012-04-18 | 09:00

E-mobility handlar om morgondagens lösningar

E-mobility

Vattenfall är det första energibolaget som aktivt deltar i utvecklingen av en massproducerad hybridbil. Samarbetet med Volvo Cars inom ramarna för e-mobility-programmet når snart en stor milstolpe i och med att de 1 000 första V60-hybriderna kommer ut på vägarna.

Vattenfalls e-mobility-program fokuserar inte bara på elbilar, utan även på elektrifiering av flera olika typer av transporter. En del av programmet innebär att Vattenfall erbjuder service för laddning av bilar, både åt privat- och företagskunder, plus offentliga laddningspunkter. Ulrich Frieser, chef för e-mobility-programmet, berättar att Vattenfall för närvarande driver 390 offentliga laddningspunkter för elbilar i Amsterdam, Berlin och Hamburg.

I Tyskland samarbetar e-mobility-programmet med biltillverkarna BMW och Mercedes när det gäller tekniska laddningslösningar. I Sverige har Vattenfall utvecklat ett paket för laddning i hemmet avsett för elbilar från Renault och Nissan, och där kan kunderna välja förnybar energi från den havsbaserade vindkraftparken Lillgrund.

Under första kvartalet 2013 kommer de 1 000 första Volvo V60-hybriderna att levereras till köparna.
– Vi är naturligtvis väldigt spända över att vår bil snart finns på marknaden, förklarar Ulrich Frieser. Detta är resultatet av en gemensam satsning mellan Volvo Cars och Vattenfall. Bilen kan köras i upp till fem mil enbart på el, har en omkopplingsbar fyrhjulsdrift och tre olika drivningsmetoder: eldrift, hybriddrift och bränsle.

– Det vi sysslar med inom e-mobility-programmet ingår i arbetet med att positionera Vattenfall som ett företag som möjliggör användning av smart energi, och som erbjuder avancerade lösningar för framtidens energisektor, säger Ulrich Frieser.

Mer information
Om Vattenfall och elbilar
Laddlösningar för din elbil