Nyhet | 2010-03-01 | 13:00

Efterlängtad återstart av Ringhals 2

Äntligen är Ringhals 2 tillbaka i drift igen efter den mest omfattande revisionen och moderniseringen genom tiderna.

På söndagskvällen var alla uppstartstester avklarade med godkänt resultat och Ringhals 2 kunde fasas in på elnätet igen. Ringhals egen personal och entreprenörsfirmor har jobbat hårt för att göra anläggningen klar för återstart.

– Det känns mycket bra att ha Ringhals 2 i drift igen, säger Ringhals vd Bertil Dihné. Än har vi en bit kvar innan blocket kan producera vid en hög och jämn nivå. De närmaste tio dagarna kommer ytterligare tester av den nyinstallerade utrustningen att göras, bland annat test av snabbstoppsfunktioner. Säkerheten måste alltid komma främst, även om den kalla vintern gör att elen från Ringhals 2 behövs för landets elförsörjning.

Den modernisering som gjorts på Ringhals 2 saknar motstycke i kärnkraftsvärlden. Genom TWICE-projektet (Ringhals TWo Instrumentation and Control Exchange) har anläggningens instrument- och kontrollutrustning bytts ut mot ny digital teknik, inklusive ett helt nytt kontrollrum och simulator. Projektet har pågått under mer än tio år och slutfördes under en revisionsavställning på 281 dygn från den 24 maj 2009 till den 28 februari 2010.
Ringhals 2 står därmed väl rustat för ytterligare många års säker och stabil drift.

Även på Ringhals 1 har omfattande moderniseringar gjorts. Återstartsdatum är satt till den 16 mars; förberedelser för säkerhetsgranskning och ytterligare systemtester pågår. Ringhals 3 och Ringhals 4 producerar el med full effekt.

För vidare information om Ringhals 2, kontakta:
Lars Björnkvist, blockchef för R2

För övriga frågor, kontakta:
Ringhals kommunikationschef Gösta Larsen
T: 0340-66 70 00
Ringhals AB
432 85 Väröbacka

Läs mer

Revisioner på Ringhals
Så arbetar vi med säkerhetsfrågor