Nyhet | 2012-06-04 | 14:11

Elever från Forsmarks skola vann Lingolympiaden

Lingolympiaden är en tävling i lingvistik och logik för gymnasieelever och arrangeras en gång om året som ett heldagsevent på universitet i Sverige. Ett lag från Forsmarks skola, bestående av eleverna Stina Sellberg, Carl Smed, Robin Eriksson och Jacob Jonsson, vann olympiaden i Sverige 2012 och kommer i sommar att delta i den internationella finalen i Ljubljana, Slovenien.

Lingolympiaden (IOL) är en lagtävling där man deltar i lag om fyra och vinnarna kvalar in till den internationella finalen.

Olympiaden 2012 ägde rum den 24 april och arrangerades av Unga Forskare Stockholm i samarbete med Uppsala, Stockholms och Lunds Universitet

Laget från Forsmarks skola bestående av eleverna Stina Sellberg, Carl Smed, Robin Eriksson och Jacob Jonsson, kommer att delta i den internationella tävlingen som i år hålls i Ljubljana, Slovenien, den 29 juli-4 augusti.

I tävlingen deltar ungdomar mellan 14-19 år från hela världen. Förra året deltog 27 lag från 19 länder. Hittills i år har 31 länder anmält sig.

2012 är den tionde gången IOL arrangeras och tävlingen har vuxit mycket sedan Sverige var med första gången i St: Petersburg 2007. Tävlingen i St: Petersburg var den femte i ordningen och då deltog 9 länder. 2013 kommer IOL att arrangeras i Storbritannien.

Forsmarks skola är en gymnasieskola med naturvetenskapligt program, inriktning energiteknik. Skolan ägs och drivs av Forsmarks Kraftgrupp med Östhammars kommun som huvudman. Utbildningen sker i nära anslutning till kraftverket.

Om du vill veta mer om IOL, besök hemsidorna via länkarna nedan. Där kan man hitta alla gamla problem samt statistik och annan information om de gångna tävlingarna. Det är tradition att de tävlande får problemen i det språk de talar, därför finns både lösningar och problem på svenska från IOL 5-9.

International Linguistics Olympiad

Mer information om Lingolympiaden

Om Forsmarks skola

Till Forsmarks skola