Nyhet | 2007-07-02 | 09:25

En andra familj i kontrollrummet

”En andra familj” och ”kamratskap” är begrepp som dyker upp när tre skiftchefer träffas på Ringhals och talar om livet i kontrollrummet.

Skiftchefer på Ringhals samtalar om hur det är att arbeta i kontrollrummet på ett kärnkraftverk.

Ingemar Sandström, Christina Markusson och Anna Karlsson har alla jobbat på Ringhals sedan 1980-talet. Under årens lopp har de byggt upp erfarenhet och vidareutbildat sig och de är nu skiftchefer, den högsta befattningen i ett skiftlag i kontrollrummet.

Hur är livet i kontrollrummet?

– Skiftlaget är som en andra familj, säger Anna.

– Att man dessutom jobbar tillsammans exempelvis på julafton gör det ju lite speciellt, fortsätter Christina. Vid sådana tillfällen kan man fixa lite extra. Det är ju också annorlunda än en dagtidstjänst, eftersom vi har kontrollrummet som gemensam arbetsplats och inga egna kontor.

– Nej, och man måste alltid berätta vart man tar vägen, till och med när man går på toa, det brukar praktikanter reagera på, säger Anna med ett skratt.

De konstaterar att ett skiftlag spenderar så mycket tid ihop, både i intensiva och under lite lugnare perioder, att man verkligen får se varandra i olika faser i livet.

– Kamratskapet är det som gör att man trivs bra. För mig har det aldrig känts motigt att gå till jobbet. Man kan ha mycket roligt i kontrollrummet också, även om det är ett allvarligt jobb, säger Ingemar.

Hur får man arbetslaget att jobba bra ihop?

– Alla är medvetna om att det är säker drift av anläggningen som är det viktiga. Därför är det betydelsefullt att dela med sig av sina erfarenheter, hjälpa varandra och komplettera varandra, säger Anna.

– Det är viktigt att entusiasmera, att ge förtroende att utföra uppgifter och att delegera. Det ska vara roligt att gå till jobbet, säger Christina.

– Att vara skiftchef är att vara en speciell sorts chef. Man är ju både chef och en i gänget, avslutar Anna.

Mer information

Jobba på Ringhals