Nyhet | 2012-08-14 | 14:57

Energi i centrum under populär Tjejvecka

Innovationslust och kreativitet kännetecknade Tjejveckan som gick av stapeln den 13-15 juni i Uppsala. Årets sjunde upplaga lockade rekordmånga anmälningar. Men bara 25 tjejer från årskurs 7 och 8 fick plats och fick göra såväl solceller som radio- och tv-program.

Uppsala universitet och Vattenfall stod som vanligt för arrangemanget med roliga och utmanande aktiviteter inom naturvetenskap och teknik. Förhoppningen är att intressera högstadietjejer för ämnena och bidra till att fler väljer exempelvis ingenjörsutbildningar.

I år kom deltagarna inte bara från Uppsala utan också från Norrtälje och Enköping. Första dagen på Ångströmlaboratoriet fick tjejerna använda hallon och blåbär för att konstruera solceller, följt av bygge av lego-robotar. Problemlösning och samarbetsförmåga fortsatte att testas dag två. På Vattenfall fick tjejerna bygga fallskärmar för ägg med hjälp av ballonger och påsar. Lagen gick in med liv och lust för att lösa uppgiften. Projektledare Sara Woldegiorgis var imponerad av tjejernas fokus och kreativitet.

– De ger sig inte om något inte funkar utan provar snabbt nya varianter. Tjejerna tar plats men inte på varandras bekostnad, utan resonerar tillsammans kring olika metoder och konstruktioner.

Inblick i energiframställning

Systematiken lönade sig då flertalet testfall resulterade i okrossade ägg. På den efterföljande guideturen runt den stora sopförbränningsanläggningen fick tjejerna en inblick i energiframställning och dess användningsområden. Dagen avslutades på Biotopia med biologilabb och utvinning av DNA. Den sista dagen gick färden till Tekniska museet i Stockholm där tv- och radio-studion väntade. Tjejerna fick göra egna program på temat energi - se och hör resultaten nedan: Tv-programmet: http://www.tekniskamuseet.se/1/4067.html (nås också via tekniskamuseet.se/studion). Radioprogrammet: http://www.tekniskamuseet.se/1/3235.html (nås via tekniskamuseet.se/studion).

För ytterligare information om Tjejveckan, kontakta:

Sara Woldegiorgis, projektledare Teknat Samverkan, Uppsala universitet, tel.018-471 62 11, 070-167 93 21, sara.woldegiorgis@uadm.uu.se

Anneli Björkman, informatör, Uppsala universitet