Nyhet | 2010-04-09 | 15:30

Energieffektiv belysning en hållbar energilösning

Vattenfall ger Uppsala kommun draghjälp i Energimyndighetens program ”Uthållig Kommun” genom bättre belysning för ett stråk som tidigare kändes skumt och otryggt. Samtidigt halveras energianvändningen genom ny belysningsteknik.

Cobra

När kommuner ska bygga nytt och planera nya stadsdelar, spelar de en viktig roll för att ta fram hållbara energilösningar. Det gäller att hitta långsiktiga energieffektiviseringar som både spar pengar och miljö.

I Uppsala pågår ombyggnaden av stationsområdet i centrala stan. Eftersom Uppsala kommun ingår i Energimyndighetens satsning ”Uthållig kommun” läggs stor kraft på att välja energismarta lösningar över hela linjen.

Vattenfall delar med sig av sitt kunnande. Längs Norrtäljegatan och vid en cykelparkering i anslutning till stationen har Vattenfall monterat den senaste generationens belysning.
– I stället för gamla armaturer med 70-wattslampor, som spred delar av ljuset till himlen, installerade vi Cobra-belysning; 35-wattslampor med reflektorer som sprider ljuset energieffektivt och ändamålsenligt, säger Mats Ingemarsson, Vattenfalls projektledare i Uppsala.

Vattenfall har redan ett stort engagemang i Uppsala och arbetar aktivt med att lära ut hur man kan använda energi smartare.
De åtta armaturerna som nu monterats är ett talande exempel på hur det går att förbättra belysningssituationen, samtidigt som det betyder pengar direkt i plånboken för kommunen.
– Genom att stötta Uppsala med energieffektiv belysning kommer det att ge eko i andra kommuner. Goda exempel från ”Uthållig Kommun” förs vidare från kommun till kommun, säger Johanna Holmberg, chef för AO Belysning, BU Services.

Projektet Uthållig kommun handlar om att lära av andra kommuners resultat och erfarenheter och därmed förbättra sina prestationer. På så sätt kan goda exempel erbjuda genvägar i arbetet för att bli en Uthållig Kommun.

Mer om programmet Uthållig Kommun (nytt fönster)
Energisnåla Cobra-armaturen