Nyhet | 2010-02-22 | 14:38

Enkla tips att sänka energikostnaden

Det har varit kallare än normalt i landet och funderingarna och förslagen på bästa sätten att hantera ökade energikostnader är många. Förutom att se över elavtalet finns andra saker man kan göra för att hålla nere sina kostnader. Sänka inomhustemperaturen Att sänka temperaturen med en grad minskar värmeförbrukningen med 5 procent. Med ett centralt reglersystem får man en jämnare rumstemperatur. Ett centralt reglersystem kostar runt 12.000-15.000 kronor samt ungefär en dags jobb för en elinstallatör. Hur stor besparingen blir beror på hur mycket du kan sänka medeltemperaturen i huset och familjens vanor men normalt sparar en familj mellan 10-20 procent på värmekostnaden. Mer om att reglera värmen

Belysning

Lågenergilampan är den vanligaste och mest kända energisparlampan. Den drar 70-80 procent mindre el än en vanlig glödlampa.

 

Mer om lågenergilampor

 

Dusch

Att duscha 10 procent kortare tid kräver ingen större uppoffring. En familj som duschar 20 minuter om dagen med ett gammalt duschmunstycke (12 liter/min) gör av med 3.000-4.000 kWh energi på ett år. Det kostar dem 4.000-5.200 kronor. Med ett snålspolande duschmunstycke (7 liter/minut) blir kostnaden istället cirka 2.500 kronor.

 

Mer om vattenanvändning

 

Vitvaror och hemelektronik När du köper nya vitvaror eller hemelektronik kan du lätt hitta alternativ med 10-20 procent lägre elförbrukning än genomsnittet.

Kontrollera att listerna är täta och att temperaturen i kylen är runt 5 grader och runt – 18 grader i frysen. Dammsuga kylskåpet ett par gånger per år och se till att luft kan cirkulera fritt runt kyl och frys. Se till att stänga av apparater när de inte används. Stäng även av standby genom att samla alla sladdar till ett gemensamt grenuttag med strömbrytare eller stäng av via fjärrströmbrytare. Mer om hemelektronik