Nyhet | 2012-10-18 | 08:20

Ett jobb med utsikt

Bästa utsikten på Ringhals har de som har takkupolen på R2:s reaktorbyggnad som sin arbetsplats.

Utsikt över Ringhals

– Det är byggnadsunderhåll som pågår, säger underhållsingenjör Krister Skoglund. Jobbet görs för att förebygga framtida problem med betong och plåt. Liknande jobb har nyligen avslutats på Ringhals 3 och nu är det tvåans tur.

Sten Jonsson och Krister Skoglund 
Vi åker upp i den tillfälliga hissen på utsidan av byggnaden som delvis klätts in med byggnadsställningar. Drygt 50 meter upp.

Ringhals från ovan

Utsikten över Ringhals växer fram mer och mer. Människor och bilar krymper och taken på Ringhals alla byggnader breder ut sig under oss. Det är bara R1:s skorsten som sticker upp högre. Panoramautsikten över havet och inlandet är överväldigande.

Kjell Egon Bengtsson jobbar på taket

Uppe på takkupolen är arbetet i full gång. Jobbet beräknas pågår i sex veckor, men det är förstås beroende av väder och vind. Mer än 12 meter per sekund får det inte blåsa, och det får inte vara åska i luften. Denna dag är vädret perfekt; sol och ingen vind.

Ytliga sprickor som ska lagas

– Ytliga sprickor i betongen ska lagas. Väder och vind har gjort sitt till under närmare 40 år. En pågjutning som omger själva kupolen ska bilas bort och gjutas på nytt så att det blir bättre fall till brunnarna. Regnvatten ska inte bli stående. Betongytan runt om ska därefter slammas med ett elastiskt cementbaserat material, berättar Krister Skoglund.

Dessutom bilas de befintliga lufthålen till kupolens spännkablar fram. De ska sedan förseglas så att det inte läcker in vatten, samtidigt som hålen framöver ska var åtkomliga för kommande arbeten. Som avslutning ska den halvklotformade kupolen förses med ett skyddande tätskikt.

Yngve Nilsson och Sten Jonsson

– Utsikten är fin, men annars är detta inte så speciellt. Ett jobb bland andra som ska göras, säger Yngve Nilsson, Skanska (till vänster i bild). Ringhals är en bra arbetsplats där man tänker mycket på arbetarskyddet. Det är inga problem att jobba säkert här.

Takkupolen

Underhållarbeten ska också ske på angränsande byggnader. De flesta jobben är normala underhållsåtgärder. Det gäller att sköta om sina anläggningar även utvändigt om de ska hålla långsiktigt. 

Läs mer
Så arbetar vi med säkerhetsfrågor