Nyhet | 2009-12-15 | 13:15

Ett minne för livet och över nationsgränserna

Minnesvärda veckor som vi aldrig glömmer. Så sammanfattar familjen Dalerstedt i Gällinge upplevelsen av att öppna sitt hem för Anna från Minnesota. I likhet med många andra ringhalsare gav de husrum åt en medlem ur showgruppen Up With People, som svarade för underhållningen vid Vattenfalls 100-årsfirande i Varberg i december.

Anna Struss omgiven av familjen Dalerstedt

Medelpunkt i tre veckor. Anna Struss trivs mitt bland ringhalsfamiljen Dalerstedt.
– Ett minne för livet, säger Inger och Carl samt Tony och Olivia Dalerstedt. Foto: Jan Söderlind.

I november dök en förtrupp från Up With People upp i Varbergstrakten, vars uppgift bland annat var att hitta sängplatser åt alla 80 medlemmarna i turnégruppen.

– Mitt uppdrag blev att vara kontaktman och sätta dem i förbindelse med anställda på Vattenfall här i trakten, berättar Inger Dalerstedt som jobbar på Ringhals personalavdelning.

Men när hon lanserade idén hemma om att låta en av medlemmarna husera hos familjen i nästan tre veckor stötte detta först på patrull.

– Jag sa nej i början, mitt hem är min borg. Men det har varit fantastiskt lärorikt att ha Anna här hos oss. Tur att min fru stod på sig, säger Tony Dalerstedt som också arbetar på Ringhals, som skiftchef på Ringhals 4.

Förutom en extra familjemedlem fick man genast gå över till ett nytt språk vid matbordet.
– Det har varit rena språkkursen, berättar Inger Dalerstedt.

Deras barn, Olivia och Carl, 16 respektive 14 år, är lika entusiastiska.
– Nu har vi kunnat få nytta av det man lärt sig i skolan, vi vågar tala engelska, säger de.

Turnerande ungdomar

Up With People startade som organisation redan 1965 med huvudsyftet att öka förståelsen mellan olika kulturer och länder. Detta genom att samla ungdomar från hela världen till halvårsvis turnerande shower. Gänget som besökte Varberg kom från 22 olika länder. Däribland USA och staden Brainerd, två timmar norr om Minneapolis i Minnesota, där Anna Struss bor.

– Det är också en sommarstad, inte alls olik Varberg, till och med vädret känner jag igen, säger hon.

Men hon har också noterat skillnader länderna emellan.

– Vi lägger inte ostskivor på brödet och har sällan levande ljus hemma, säger hon menande mot ett antal mysiga värmeljus hemma hos Dalerstedts.

Anna Struss

Annas intryck av Sverige är också att det mesta verkar ”tunnare”. Vare sig det gäller vägar, människor eller hamburgare…

Första kärnkraftverket

Ringhals är för övrigt det första kärnkraftverk hon någonsin besökt.

– Jag tror inte det finns något sådant i Minnesota, men det är nog bättre för klimatet, något som organisationen anser viktigt, säger hon.

Hon är utbildad civilekonom men blev av med jobbet ändå när USA gick in i sin värsta ekonomiska kris på decennier. Som tur i oturen blev hon i sista momangen, gränsen går vid 29 år, antagen till årets upplaga av Up With People.

Genom att bo hos en familj har hon lärt sig massor om Sverige.

– Från att skala potatis till att gå på innebandy, se Liseberg och shoppa i Ullared. Att en familj vill öppna sitt hem på detta sätt är fantastiskt, tycker hon.

Svensk påbrå

Speciellt en sak gör henne glad över att vara i Sverige. Hennes mamma härstammar nämligen från svenska emigranter.

– Så det känns lite som att komma hem, säger Anna Struss.

Läs mer

Vattenfall 100 år