Nyhet | 2009-07-10 | 17:02

Fallens dag i 100-årsjubilerande Porjus vattenkraftverk

Årets Fallens dag i 100-års jubilerande Porjus lockade, trots regntunga moln, närmare 2 000 besökare. Hedersgäster vid fallfesten var 200 Vattenfallsveteraner som bland annat fick lyssna på öppningstal av Vattenfalls vice VD och chef för Vattenfall Norden Hans von Uthmann. I år är det 100 år sedan Kungliga Vattenfallsstyrelsen bildades efter beslut i Sveriges Riksdag. Det är också 100 år sedan köpeavtalet av fallrätten till det mäktiga Porjusfallet undertecknades av Erik Abraham Olsson Rim och dåvarande Vattenfallsstyrelsen. Under hela 2009 kommer därför 100-års jubilerande Porjus och Vattenfall att uppmärksammas i det lilla kraftsamhället. Under årets Fallens Dag den 5 juli fick besökarna bland annat uppleva vattnets mäktiga krafter när dammluckorna öppnades vid två tillfällen och lyssna till en skönsjungande Roger Pontare. Vattenfalls veteraner i norr har också varit engagerade i firandet av Vattenfalls 100 åriga verksamhet. Hans-Åke Sundkvist, ordförande för föreningen var mycket nöjd med att 200 veteraner från hela Norrbotten kunde samlas i Porjus för att delta i fallfesten och ges en möjlighet att prata såväl historia som framtid med bland andra Gunnar Axheim, Chef för Vattenfall Vattenkraft.

Jokkmokks kommun är viktig

- Vattnets kraft är högst påtaglig för alla som bor längs den här älvdalen. Här i Porjus känns den bokstavligen i luften. Under 2002 och 2003 startade Vattenfall ett omfattande investeringsprogram för våra dammar och kraftverk som innebär att vi fram till 2013 kommer att investera cirka 11 miljarder på åtgärder i våra vattenkraftanläggningar, sa Hans von Uthmann - Ett högaktuellt projekt i Jokkmokks kommun är ombyggnaden av Akkats kraftverk som både effektiviserar och miljöanpassar kraftverket. I Jokkmokk samlar vi idag också viktiga delar av vår ekonomiverksamhet. Sammantaget innebär detta att Jokkmokks Kommun är mycket viktiga för Vattenfalls arbete i norra Sverige.

Om Porjus kraftstation

Porjus kraftstation ligger vid Stora Lule älv i Jokkmokks kommun några mil norr om polcirkeln. Porjus sägs betyda "segel" och skulle syfta på en plats i de så kallade Porjus-fallen som liknade just ett segel. När kraftverket invigdes 1915 fanns redan ett tjugotal vattenkraftstationer i landet men Porjus fick ändå stor uppmärksamhet på grund av sitt geografiska läge och, för tiden, avancerad byggteknik. Att kraftstation skulle ligga under jord, nedsprängd i berget, fick stort internationellt intresse. Klicka här för att se var Porjus ligger.