Nyhet | 2011-04-14 | 13:36

Fler kärnkraftsstudenter vid universiteten i Sverige

På fredag är sista ansökningsdag till universitet och högskolor. Allt fler studenter i Sverige har kärnkraft på schemat. KTH, Chalmers och Uppsala Universitet erbjuder utbildningar som leder till examen i kärnteknik.

Under åren med tankeförbud för kärnkraft och avveckling i sikte var inte kurser i kärnteknik de mest efterfrågade. Men detta har ändrats i och med att tankeförbudsparagrafen togs bort 2006 och med regeringens beslut 2009 att tillåta bygge av nya reaktorer vid befintliga anläggningar. Idag frodas kärnkraftsutbildningarna vid tre av de stora universiteten – och fler utbildningar tillkommer.

– Antalet studenter som läser kärnteknik i Sverige har ökat varje år sedan 2005. Idag läser cirka 50 studenter till en examen i kärnteknik varje år och utöver det läser cirka 200 studenter någon kurs i kärnteknik i sin ordinarie examen, säger Jan Blomgren, chef för Svenskt kärntekniskt centrum (SKC).

Det är både antalet utbildningsplatser och antalet sökande som har ökat.

I höstas startade Högskolan i Gävle en Co-op-variant (Cooperative Education) av energisystemingenjörsutbildningen. Co-op-utbildningarna innebär att studenterna varvar teori med längre praktikperioder på företag. Högskolan kommer att samarbeta med Forsmark.