Nyhet | 2011-05-24 | 08:45

Företagsimport till Strömsund och Härjedalen

Med hjälp av holländare och tyskar får företagsamheten i Strömsund och Härjedalen en ordentlig skjuts. Lugnare områden och mer svängrum är det som lockar.

– Enligt färsk statistik som tidningen Dagens Industri publicerade nyligen vill sex miljoner holländare emigrera. Av dessa har 120 000 personer Sverige som förstahandsalternativ, säger Bo Nordström, företagsutvecklare i Vattenfall Inlandskraft AB.

Under tre år har ett projekt drivits för att hitta företag som vill investera och etablera sig inom regionen.

Bo Nordström, företagsutvecklare i Vattenfall Inlandskraft AB

Bo Nordström, företagsutvecklare i Vattenfall Inlandskraft AB.
Foto: Bosse Johansson.

Potentiella företagare

– Vi vill hitta potentiella företagare som har relevant kompetens och ett startkapital. Det krävs pengar för att etablera en verksamhet och vi vill se att de som flyttar hit har jobb och kan försörja sig, säger Bo Nordström.

De företag som är mest eftertraktade för tillfället är hantverkare, rörmokare, elektriker, plåtslagare samt turistentreprenörer

– Det finns definitivt en marknad för dessa yrken. Projektet startades mycket tack vare att regionen behövde den här typen av arbetskraft, säger han.

Företag till salu

En väl fungerande mottagarservice är, enligt Bo Nordström, avgörande i frågan om integration. Inom projektet stöttar Vattenfall Inlandskraft med såväl pengar som värdefulla nätverk.
– När det gäller skatter, försäkringar och så vidare är det viktigt att kommunerna är kunniga och kan ge relevanta svar. Här har kommunens mottagarservice spelat en central roll. Personalen har fått en bra utbildning och kan bemöta frågor från personer som är nyfikna och villiga att flytta till regionen. Vi har även varit på plats och sammanställt listor på företag som varit till salu, visat upp fastigheter och hus för intresserade, säger Bo Nordström.

Hittills har drygt 50 holländare flyttat till Härjedalen och Strömsund och utsikten för fortsatt migrering ser ljus ut.
– Första fasen är avslutad och nu rullar projektet på utan vår medverkan. Vi har varit med och startat upp en verksamhet som fungerar, bidragit med såväl finanser som kunskap. Nu fortsätter kommunerna själva med arbetet att locka nya medborgare, säger Bo Nordström.