Nyhet | 2009-12-15 | 14:01

Forsmark beställer generator från Alstom

Forsmarks Kraftgrupp har tecknat ett kontrakt med Alstom om uppgradering av utrustning till reaktor 3 vid Forsmarks kärnkraftverk. Ordervärdet uppgår till omkring 900 miljoner kronor.

Ordern omfattar leverans, installation samt driftsättning av en ny 1 500 MW generator samt kringutrustning som magnetiseringssystem, vätgassystem, oljesystem och kylvattensystem. Generatorn ersätter den existerande generatorn på 1 200 MW som levererades och sattes i drift 1985 av Alstom. Bakgrunden till den här investeringen är Forsmarks planer på att öka reaktoreffekten vid Forsmark 3. Leverans av utrustningen är planerad till mars 2014 och installationen ska vara slutförd i augusti 2014.

– Den här ordern visar tydligt att Alstoms strategi att vara den ledande leverantören inom internationell kärnkraftindustri är framgångsrik, kommenterar Philippe Joubert, chef för Alstom Power. Alstom är stolt över att fortsätta bidra till att producera koldioxidfri energi i Sverige.

– Forsmark har lång och god erfarenhet av Alstoms produkter och tjänster. Därför känns det extra positivt att vi har kunnat enas om leverans av en ny generator till Forsmark 3. Vi ska nu tillsammans arbeta för att detta projekt ska bli lyckosamt för båda parter, säger Stefan Persson, VD för Forsmarks Kraftgrupp AB.