Nyhet | 2009-05-29 | 15:55

Forsmarks bruk i tävling om Sveriges vackraste park

Engelska parken i Forsmarks bruk

Engelska parken i Forsmarks bruk

Engelska parken i Forsmarks bruk är nominerad till tävlingen Sveriges vackraste park. I juni avgörs om parken går vidare till final.

Vid Forsmarks herrgård ligger en av Sveriges bäst bevarade engelska parker. Den har nu nominerats till tävlingen Sveriges vackraste park, som riktar sig till alla park- och trädgårdsanläggningar i Sverige som är öppna för allmänheten.

Tidigare vinnare i tävlingen är bland annat Marabouparken i Sundbyberg, Örebro stadspark, Göteborgs botaniska trädgård och Norrvikens Trädgårdar. Tävlingen är en del av Europe´s Best Parks, en internationell tävling där Europas vackraste park utses.

Forsmarks herrgård med tillhörande park ägs av Forsmarks Kraftgrupp AB. Den engelska parken skapades i slutat av 1700-talet av Fredrik Magnus Piper, en av den tidens främste landskapsarkitekter. Engelska parker har naturen som förebild med mjuka former, kullar och dalar, ljus och skugga. Parken i Forsmarks bruk har alla de attribut som hör en engelsk park till, med eremithydda, slingrande bäckar och högvälvda broar.

I juni avgörs om parken i Forsmarks bruk blir en av de 10 finalisterna. Vinnaren utses i augusti. Parken är öppen för allmänheten dygnet runt. Välkommen att göra ett besök!


Forsmarks bruk och engelska parken
Tävlingen Sveriges vackraste park