Nyhet | 2011-02-04 | 08:41

Försöksfamiljen bor in sig i One Tonne Life-huset

Efter drygt två veckor i One Tonne Life-huset har hela familjen Lindell utvecklat ett nytt beroende. EnergyWatch – Vattenfalls analysverktyg för att visa elförbrukning i realtid och vad som drar mycket el i huset – har blivit familjens nya kelgris. Den första tiden i One Tonne Life-huset i Hässelby utanför Stockholm har familjen Lindell – Alicja, Nils och barnen Hannah och Jonathan – ägnat åt att bo in sig och att hitta nya rutiner. På kort tid har familjen hittat en ny favoritsysselsättning. – EnergyWatch är vårt nya husdjur. Man blir beroende och tittar jämnt på den. På mornarna tittar vi alltid för att se hur mycket energi det har gått åt till att duscha och till att värma golven. När vi har besök så står alla i hallen och tittar på EnergyWatchen, förklarar Alicja Lindell. Det tar tid att vänja sig vid att bo i ett nytt hus. Dessutom kräver det ett visst mått av tålamod att lära sig hantera de moderna hushållsapparaterna. Men tekniken är inte svår enligt Alicja Lindell. – Jag är den mest otekniska människa du kan tänka dig. Klarar jag det så klarar alla det. Det är mest kul, det tycker vi alla. Dessutom har allt fungerat väldigt bra. [caption id="attachment_9735" align="alignnone" width="296" caption="EnergyWatch har blivit familjens nya kelgris."]EnergyWatch har blivit familjens nya kelgris.[/caption] "Ett varmt hus" Familjen Lindell har hunnit med att ha besök av vänner i huset. När 15 personer vistades där steg inomhustemperaturen snabbt. – Det är ett varmt hus, när vi hade gäster så hade vi 26 grader inomhus, skrattar Alicja Lindell. Sedan inflyttningen har familjemedlemmarna blivit mer miljömedvetna. Många tankar ägnas åt vilka klimatavtryck olika handlingar och val gör. Kött eller vegetariskt, bad eller dusch, nya kläder eller second hand? – Det är jättespännande och vi försöker hitta nya rutiner. Vi känner oss privilegierade och barnen är jättepositiva, förklarar Alicja Lindell. Omdömet om själva huset och inredningen är gott. – Det är välplanerat och välinrett, mycket funktionellt och skönt att vistas i, menar Alicja Lindell.