Nyhet | 2010-11-01 | 09:00

Fotograf med Ringhals i fokus under 40 år

I 40 år har Börje Försäter dokumenterat Ringhals med sin kamera, från byggtid fram till nutid. Han ser sig själv som en hantverkare med människorna i kamerafokus.

1970 kom en ung Börje Försäter till Ringhals för första gången. Uppdraget var att fotografera atomkraftbygget på Väröhalvön för personaltidningen ”Vi i Vattenfall”.

– Det var ett myller av folk. Anläggningsarbetena för R1 och R2 pågick för fullt. Jag minns att storleken på allt imponerade oerhört på mig, berättar Börje.

Börje Försäter
Lantbrukaren Alfred Andersson och hans kor som betade vid kärnkraftverket i slutet av 70-talet är ett av många fotomotiv som förevigats av Börje Försäter.

Ringhals egen hovfotograf
Sedan dess har han tagit oräkneliga bilder på Ringhals – människor i arbete, tekniska detaljfotografier, nya byggnader, kontraktstecknande, flygfoton, revisionsbilder... Under årens lopp har han byggt upp ett historiskt bildarkiv över Ringhals framväxt och utveckling.

– Den mest intensiva tiden var slutet på 70-talet till mitten av 80-talet. Vi var en fotograf på heltid och en på halvtid som täckte in Ringhals. Den perioden var ju också väldigt expansiv för Varberg som helhet, då även Värö Bruk och sjukhuset byggdes upp.

Många av uppdragen har fallit i glömska men några händelser minns han extra väl. Exempelvis när han var nere i reaktortanken på ett av blocken för att fotodokumentera den inför första driftsättningen.

– Killen som var med mig sa att hit ner kommer aldrig mer någon människa. Det kändes högtidligt då men ännu häftigare var när jag faktiskt kunde gå ner i samma tank igen många år senare. Utvecklingen har varit fantastisk både när det gäller säkerhet och teknik.

Börje Försäter med kameran
Börje Försäter i aktion under årets revision på Ringhals 3.

Tekniken i sitt sammanhang
Tekniken fascinerar Börje, även om han inte sticker under stol med att han inte alltid begriper sig på alla tekniska finesser han fotograferar på Ringhals.

– Som fotograf vill man ju fånga skeendet. En ventil kan vara nog så viktig att fotografera, men för att det ska bli en bra bild krävs att tekniken sätts i sitt sammanhang. Man vill visa människorna som gör jobbet, deras arbetsmiljö och verklighet.

– Jag ser mig själv främst som en hantverkare och kameran är mitt verktyg. Rakt på sak ska det vara, reportagefotografering. Jag strävar inte efter någon konstnärlighet även om jag kan uppskatta det i ett fotografi.

En dröm som blev verklighet
Att det var fotograf han skulle bli visste han redan som 13-åring när han blandade kemikalier i grannens mörkrum hemma i Gävle. Som springpojke på Gefle Dagblad hängde han helst på fotoredaktionen. Det ledde vidare till vikariat som dagstidningsfotograf i Alingsås och Borås innan Svenska Dagbladet blev hans arbetsgivare. Trött på huvudstaden flyttade han till Halmstad och startade eget – Hallandsbild. Men det var svårt att slå sig in som ny fotograf i stan. I Varberg däremot var konkurrensen om fotojobben mindre och flera stora industrier höll på att etableras. Och på den vägen har det rullat på.

– Jag känner mig privilegierad att ha fått jobba med det jag verkligen ville. Fotografering är fortfarande det roligaste jag vet. Med ålderns rätt håller jag så smått på att fasa ut mig själv, men än hänger jag nog med ett tag till…

– Ringhals är en fantastisk arbetsplats, inte minst i revisionstider. Jag känner mig som ringhalsare och en i gänget. Man blir ju själv synlig och igenkänd tack vare kameran.

Läs mer
Vi jobbar på Ringhals
Hallandsbild (nytt fönster)