Nyhet | 2009-06-11 | 14:22

Frågor och svar om Vattenfalls elmätare

Aftonbladet skriver idag om felaktiga elmätare. Vattenfall har under de senaste fem åren bytt 830 000 mekaniska elmätare mot fjärravlästa elmätare av varierande fabrikat och serier. Åtta av dem, varav flertalet av märket Actaris, har visat på så stora variationer i mätvärden att Vattenfall bestämt sig för att analysera dem. Här besvarar vi frågor om dessa elmätare.

Vad är det som har hänt?

Ett fåtal elmätare har visat sig påverkas av trasig elutrustning i hemmet. Mätarna kan då indikera högre elförbrukning än den faktiska.

Hur många elmätare är det fel på?

Vattenfall har upptäckt åtta fall av totalt 830 000 installerade elmätare, av olika fabrikat. Fem av dessa mätare är av fabrikatet Actaris.

Vart har Vattenfall installerat dessa?

Vattenfall har installerat totalt 100.000 Actarismätare i Östra Roslagen och Knivsta samt i Västra Götaland i Borås, Skillingaryd och Vårgårda.

Vad gör jag om jag misstänker att mätaren registrerar fel förbrukning?

De nya elmätarna ger dig tillgång till din faktiska förbrukning varje månad. Du ser den på dina fakturor eller genom att logga in på Mina Sidor och följa din förbrukning, som vanligen är högre under vinterhalvåret och lägre under sommaren. Uppvisar förbrukningen stora förändringar utan att du förändrat något i hemmet, bör du kontakta Vattenfalls Kunservice på 020-82 00 00.

Vad gör Vattenfall om elmätaren visar sig ha registrerat för stor överföring av el?

Vi byter ut din mätare, rättar till den felaktiga faktureringen och kompenserar dig för det du har betalat för mycket.

Vilka är symptomen för de felaktiga mätarna?

En trasig komponent i elutrustning i hemmet kan orsaka ett högt effektuttag under en mycket kort tid som registreras felaktigt av mätarna. Utrustningen kan fungera utan att man förstår att den är trasig.

Vilka apparater kan störa elmätaren?

Vattenfall har hittat tre felinstallerade dimrar, en äldre luftvärmepump, tre äldre cirkulationspumpar och ett äldre nätaggregat till en TV. Felfria apparater som uppfyller dagens krav har Vattenfall inte haft några problem med.

Kan jag se om mina apparater påverkar elmätaren?

Man ser inte att de trasiga apparater påverkar elmätaren, så länge de utför sin funktion. Därför anser Vattenfall att elmätaren ska klara av att registrera förbrukning, hur strömmen än ser ut.

Är dessa mätare granskade och godkända?

De aktuella standarder efter vilka mätarna testas och certifieras specificerar inte test för denna typ av störningar. Det pågår en snabb teknikutveckling över hela världen och vi känner inte till att detta har hänt förut.

Hur kontrollerar ni att elmätarna fungerar?

  • Vi genomför regelbundna systemkontroller
  • Vi ställer frågor till kunder som ringer Kundservice om mätarnas funktion, ökad förbrukning och osäkerhet om faktureringen
  • Vi testar misstänkt felaktiga mätare och analyserar resultaten

Vad kommer Vattenfall att göra åt problemet?

Vattenfall diskuterar med leverantören vilken åtgärd som är den mest effektiva, att byta alla mätare, byta eller installera en komponent eller att uppgradera mjukvaran.