Nyhet | 2007-07-10 | 15:50

Frågor om kraftverksstopp kräver svar i tysk media

Vattenfall kritiseras nu av tysk media för bristande information om snabbstoppen av kärnkraftverken i Brunsbüttel och Krümmel utanför Hamburg i slutet av juni. Vattenfall tar kritiken på största allvar och arbetar intensivt för att bemöta frågorna från den tyska allmänheten.

- Vi har förstått att omvärlden vill ha snabbare och mer omfattande information. Det ska vi se till att uppfylla och ge omvärlden en möjlighet att följa arbetet på kärnkraftverken, säger Dr Thomauske, chef för Vattenfall Europe kärnkraftsenhet.

Vattenfall Europe kärnkraftsenhet kommer i framtiden att dels offentliggöra alla händelserapporter som sänds in till myndigheterna och dels berätta om alla andra händelser som kan vara av intresse på Vattenfall Europes hemsida.

Det var den 28 juni som kraftverket i Brunsbüttel frånskiljdes från nätet och stängdes av efter en kortslutning i ett ställverk utanför kraftverket. Analysen efter snabbstoppet visade att orsaken var en extern nätstörning. Kärnkraftverket kopplades tre dagar senare åter in på elnätet.

Samma dag som incidenten i kraftverket i Brünsbuttel startade en brand i en transformatorbyggnad i kärnkraftverket Krümmel. En kortslutning antas ha uppkommit i transformatorn. Även här var det problem i en elektrisk anläggning intill kraftverket som utlöste ett snabbstopp av kraftverket. Orsaken till branden undersöks fortfarande och det är oklart när verket kan sättas igång igen.