Nyhet | 2008-05-15 | 10:00

Från Campus till Ringhals

Elin Wahlström och Sara Marie Pettersson är snart färdigutbildade från den nystartade högskoleutbildningen Energi- och processteknik på Campus i Varberg. Som nyutexaminerade högskoletekniker är de högintressanta för Vattenfall som arbetsgivare.

Elin och Sara Marie gör just nu ett gemensamt examensjobb på Ringhals. Det handlar om kontrollrumspersonalens rondering i anläggningen. För att få underlag till uppsatsen gör de praktik hos ett av skiftlagen på Ringhals 4, något som de båda tycker är väldigt trevligt.
– Jag trivs jättebra med praktiken och har fått anställning på samma skiftlag, säger Elin.
Även kompisen Sara Marie har fått jobb på ett av skiftlagen på Ringhals 4. Flera av deras kurskamrater har nu också erbjudits jobb på Ringhals.

Elin och Sara Marie från Campus till Ringhals

Bra grund att stå på

Sara Marie bor i Bua med sambo och sonen William. Hon valde mellan två utbildningar men fastnade för den med störst chans att få jobb efter.

– Det är en bra utbildning för någon som bor här ute. Jag hade hört att Ringhals behövde mer folk med den här kompetensen, säger hon.

– Utbildningen har gett grunderna i el, mek, energi, regler- och processteknik, sådant man behöver som stationstekniker. Den blir en väldigt bra grund att stå på. För att ha varit första året för kursen har den fungerat bra överlag, trots en del ”barnsjukdomar”, säger hon.
Elin, som kommer från Varberg, visste inte riktigt vad hon skulle göra efter studenten, men fick tips om Campusutbildningen av en kompis som var elektriker på Ringhals.

– Jag hade sommarjobbat på Ringhals tidigare och tyckte att det var kul, säger hon.

På initiativ från Ringhals

Den tvååriga högskoleutbildningen i Energi- och processteknik startades på initiativ av bland andra Ringhals. Dessutom har de arton eleverna gått en del av sin utbildning på kraftverket – en kurs i kontrollrumsmannaskap ledd av KSU.

– Generellt finns det få utbildningar mot drift och process idag, säger Per Therén, driftchef på Ringhals 2. Med satsningen på Campusutbildningen blir våra förutsättningarna bättre att kunna anställa driftpersonal med rätt kompetens. I år har vi erbjudit tolv personer anställning som stationstekniker på Ringhals 2.

Ytterligare en satsning som slagit väl ut är den gymnasieutbildning med ett påbyggnadsår, SMT4, som sponsrats av Ringhals. Även den ger en bra grund för arbete i kontrollrum.

Läs mer

Student på Ringhals

Vi jobbar på Ringhals

Lediga jobb