Nyhet | 2010-10-29 | 14:36

Fryshusandan värmde Nacka

Fryshusets grundare Anders Carlberg och hans medarbetare bjöd på inspiration och berättelser ur verkliga livet när Fryshusandan i samarbete med Vattenfall besökte Nacka. Seminariet avslutades med prisutdelning av Vattenfalls energispridarpris.

Anders Carlberg inledde med en inspirerande och varm föreläsning om vikten av att ha förebilder under sin uppväxt och att de tidiga mötena avgör framtiden. Han pratade även om ungas beteenden och hur man som ung kan vända ett destruktivt beteende till handlingskraft.
– Ge faan i hämndlystnad och slå alla där ute med häpnad istället, säger Anders Carlberg och pekar på ett antal unga i salen.

Beatrice Clarke, projektledare för Vattenfalls energispridarpris, berättade om sin trasiga uppväxt och hur hon saknade trygghet och stöd från vuxna. Hon pratade även om hur viktigt det är för vuxna att ta ansvar och att det är många vilsna ungdomar ”där ute” som behöver medmänniskor.
– Idag växer 400 000 barn upp med en alkoholiserad förälder. Det är i genomsnitt 2,5 barn i varje klass. Det finns otroligt många ungdomar därute som behöver bli sedda och älskade, säger Beatrice Clarke.

Energispridarpriset

Fryshuset vill liera sig med alla eldsjälar runtom i landet och lyfta problematiken till politikerna. Därför arrangerar man turnén Fryshusandan tillsammans med Vattenfall där kommuner, föreningar och andra organisationer bjuds in till två dagar med workshops, seminarier och föreläsningar under temat ”ungdomar”.

På varje ort delas Vattenfalls energispridarpris ut till en person eller verksamhet som gör viktiga insatser för barn och ungdomar på orten. Priset på 30 000 kronor har instiftats för att Vattenfall vill uppmuntra viktiga insatser.
– Jag blir andlös av era fantastiska berättelser och det är otroligt roligt att få vara med att uppmärksamma personer som gör hjälteinsatser för barn och ungdomar, säger Anna Borg, försäljningschef Vattenfall, som delade ut priset i Nacka.

När pristagarna “Av egen kraft” och ”Tjejgruppen” från Folkets hus Fisksätra fick ta emot priset utbröt högt jubel:
– Resurser, resurser, resurser…det är svårt att få basverksamheten att gå ihop idag och då är 30 000 kronor otroligt mycket pengar. Det är just ett sådant här pris som gör att man får kraft att fortsätta. Nu är det upp till ungdomarna att bestämma hur vi ska förvalta pengarna, säger pristagaren Johan Rådmark, ansvarig för Folkets hus i Fisksätra.

Motivering:

”Av Egen Kraft” och ”Tjejgruppen” är verksamheter som inspirerar och engagerar unga att ta ansvar och att utvecklas som individer.
”Av Egen Kraft” fokuserar på att vända destruktiv kraft till positiv energi. De har lyckats skapa en plattform där unga killar som är på väg in i utanförskap kan vända om och skapa bra framtidsutsikter för sig själva.
Wonder Women Sorority Club - ”Tjejgruppen”, ger unga tjejer möjlighet att inspirera varandra, utvecklas och våga tro på sina idéer.
I dagens samhälle där unga tjejer upplever höga krav, har denna tjejgrupp skapat ett fantastiskt forum där tjejer får växa och lära av varandra.
Båda verksamheterna är oerhört viktiga för Fisksätras unga tjejer och killar.
Med Vattenfalls energispridarpris vill vi ge verksamheterna ytterligare bränsle för att hålla sin kraft och energi levande.

Läs mer

Ungdomsverksamhet i fokus på Fryshusets turné
Om Vattenfalls humansponsring  
Fryshusandan (Fryshusets hemsida)