Nyhet | 2010-11-17 | 13:28

Full fart för elbilsupphandlingen

Nu har ett sjuttiotal företag, kommuner och organisationer anslutit sig till den stora upphandling av elbilar och laddhybrider som Vattenfall och Stockholms stad samarbetar kring. Anmälningstiden går ut fredagen den 19 november.
– Sverige har goda förutsättningar för elbilar. Vår elmix består i huvudsak av vatten- vind- och kärnkraft. Och redan idag har 60 procent av hushållen tillgång till motorvärmaruttag, säger Lars Ejeklint på Vattenfall.

Upphandlingen genomförs för att snabba på marknadsintroduktionen av elfordon i Sverige. Eldrivna bilar har låga klimatutsläpp och är billiga att ”tanka” men är än så länge svåra att hitta på svenska marknaden. Målet för Elbilsupphandlingen är att företag och organisationer ska beställa 6 000 fordon för leverans under 2011-2013.

Fördelarna är många för de företag som väljer att delta i upphandlingen. De 1 000 första elfordonen kan få en ersättning på 25 procent av merkostnaden, upp till 50 000 kr. En gemensam upphandling gör elfordonsköpet enklare, tryggare och leder till bättre villkor. Med elbilar på vägarna kommer de lokala utsläppen och den globala miljöpåverkan att minska.

Upphandlingen har stöd av Energimyndigheten och utförs av SKL Kommentus.

Läs mer på www.elbilsupphandling.se och på www.vattenfall.se/elbilar