Nyhet | 2012-12-10 | 08:45

Fyra månader och tio avdelningar i Tekniksprånget

Fyra ungdomar har gjort Tekniksprånget på Ringhals. Under hösten har de praktiserat på olika avdelningar och fått en inblick i framtida jobbmöjligheter.

Vad vill du bli när du blir stor? Det är en fråga vi alla någon gång har fått. Det är också en fråga som inte alltid är så lätt att svara på. Ett sätt att ta reda på svaret kan vara att praktisera på ett företag som har yrket man kan tänka sig att ha i framtiden.

Fyra ungdomar i Tekniksprånget på Ringhals

Direkt från studenten
I våras tog Elin Andersson, Kim Svensson, Desirée Nilsson och Viktor Ringdahl studenten. De gick alla naturvetenskapliga eller tekniska program på Peder Skrivares skola i Varberg. De planerar att söka vidare till ett ingenjörsprogram på högskolan eller universitetet, men istället för att börja plugga direkt eller jobba har de under snart fyra månader praktiserat på Ringhals. Ett val de är glada över att de gjorde.

– Jag sökte till Tekniksprånget för att jag var skoltrött och ville ta ett sabbatsår. Jag har länge vetat att jag vill bli ingenjör men inte inom vilket område. Det var perfekt att praktisera så här eftersom jag har fått se flera avdelningar, säger Viktor.

– Att vara här och praktisera har varit jättebra. Alla handledare och övrig personal på de olika avdelningarna har varit engagerade att lära ut och att göra det intressant för mig. Jag har inte alls känt mig i vägen som man kan göra ibland, berättar Kim.

Stöds av teknikinriktade företag
Tekniksprånget är ett projekt som drivs på regeringens uppdrag och som Vattenfall och andra teknikinriktade företag har ett samarbete med. Mellan 2001 och 2007 minskade antalet studenter på ingenjörsprogrammen på Sveriges högskolor och universitet med 30 procent. Behovet av ingenjörer är stort, både idag och i framtiden. Tanken med Tekniksprånget är att praktiktiden ska bidra till att fler väljer att utbilda sig till ingenjörer. Totalt finns det åtta praktikanter från Tekniksprånget på Ringhals och Forsmark.

– Att söka till Tekniksprånget innan man bestämmer sig för att plugga ger möjligheten att komma ut i verkligheten. Jag har fått en bra bild av vad det kan innebära att jobba som ingenjör. Det känns jättebra, säger Desirée.

Många intryck
Under praktiktiden kommer Elin, Kim, Viktor och Desirée totalt att praktisera på tio avdelningar, däribland operativt skydd, konstruktion samt härd och bränsle. Och de blir hela tiden handledda av ingenjörer.

– Det är bra att vi har fått praktisera på flera olika avdelningar. Till exempel var jag med bränslebytarna på Ringhals 2 när de bytte och inspekterade bränslet. Jag har lärt mig hur mycket som helst, säger Desirée.

Nya infallsvinklar – även för företaget
Ringhals tar varje år emot 60-70 praktikanter från olika utbildningsnivåer.

– Att ta emot praktikanter ingår i Ringhals skolplan. Det är ett roligt erfarenhetsutbyte, alla praktikanter har alltid något nytt att bidra med, till exempel nya infallsvinklar, säger Inger Dalerstedt på Ringhals personalavdelning.

Blir ambassadörer för Tekniksprånget
Under den femte och sista månaden kommer Kim, Viktor och Desirée vara ambassadörer för Tekniksprånget. De ska då åka runt till olika gymnasieskolor och berätta om praktiktiden. Alla fyra tycker att praktiken har varit till nytta för dem, och den har bidragit till en klarare bild av vad de vill arbeta med i framtiden. Och på frågan om de kommer rekommendera Tekniksprånget var det ett självklart ja.

– Det är kul och spännande att se hur det är att arbeta på ett företag som är intressant för framtiden, säger Kim.

Elin instämmer men tillägger också att hon genom praktiken har utvecklats som person.

– Det har varit en spännande utmaning att ständigt möta nya människor och sätta sig in i nya delar av verksamheten. Jag har lärt mig mycket om mig själv och förbättrat min sociala förmåga.

Vad som väntar i vår är lite osäkert förutom för Elin som ska läsa vid en folkhögskola. För de andra tre står jobb och resor högt på önskelistan.

Läs mer
Ringhals studentaktiviteteter

Se en film om Elin och Tekniksprånget
Elin och hennes handledare berättar om praktiktiden (nytt fönster)