Nyhet | 2013-11-14 | 08:30

God idé gav stor belöning

Tre ringhalsare kläckte gemensamt idén om att återanvända Ringhals gamla brandvattensystem, en idé som sparar 36 miljoner kronor åt företaget.

Idégivarna vid industrivattenuttaget i renshuset

– Nu finns tillgång till vatten utan att brandvattnet behöver användas till fel saker, säger Christer Bengtsson (till höger), Frank Fahlman (i mitten) och Kenneth Olsson. Deras idé att återanvända det gamla brandvattensystemet har gjort det enklare vid olika arbeten på Ringhals där stora mängder vatten krävs.  

Vatten i stora mängder
På Ringhals förekommer en hel del arbeten där det krävs vatten. Inte sällan i stora mängder. Det kan exempelvis gälla takläggning, vattenbilning, spolning av utrustning eller uppfyllning av olika tankar. För att inte tala om högtryckstvätt inför målningsarbeten eller rengöring av fasader. Till detta användes brandvatten fram till mitten av 2000-talet, då eloberoende dieselpumpar installerades. Och då fick det vattnet inte användas till annat än just brand. 

– Det ledde till en hel del provisoriska ombyggnader och lösningar där man ibland tvingades använda rent dricksvatten istället för industrivattnet, hela tiden behövdes vatten till olika saker, berättar Christer Bengtsson som jobbar på driftstöd block 1. 

Från sin position som processoperatör på Ringhals 1 funderade Frank Fahlman på precis samma problem. 

– Brandvattensystemet användes ibland till fel saker, så fort man behövde vatten med högt tryck kopplade man ändå in sig på en brandpost. Det gjorde att dieselpumpen plötsligt kunde starta och vi var ofta osäkra på varför, berättar han. 

Men han upptäckte också att lösningen fanns nära till hands – det gamla brandvattensystemet. 

Gammalt system fick ny funktion
– Ledningarna låg ju kvar eftersom det bedömts för dyrt att plocka bort dem, även elpumpen fanns kvar, det krävdes inte mycket för att köra igång detta igen, berättar han. 

Tillsammans gjorde de slag i saken och satte idén på pränt. Den skulle minska utsläppen från dieselpumpen högst väsentligt, spara stora pengar och på kuppen fick man dubbla vattensystem. Men det skulle dröja flera år innan de kunde se sin idé förverkligas. 

300 000 att dela på
Genom idéverksamheten fick de i år en belöning på 300 000 kronor att dela på, tillsammans med Kenneth Olsson som också gjorde ett stort arbete med att bland annat skriva instruktioner och provdriftprogram för vattensystemet.

– Att se sina idéer förverkligade är roligt, och det gav oss dessutom en extra resa med familjen, konstaterar Frank och Christer.

Läs mer
Pågående projekt